Одержувач житлової субсидії повинен дотримуватись цілого ряду правил. У разі виявлення порушень Пенсійний фонд може припинити нарахування допомоги. Про це у коментарі РБК-Україна розповіла юристка Наталія Василюк.

Після призначення субсидії ПФУ залишає за собою право припинити виплату допомоги. Підстав для зупинення нарахувань існує чимало, юристка назвала найпопулярніші.

Звернення за субсидією. Фото: скрін youtube
Звернення за субсидією. Фото: скрін youtube

Так, залишитися без субсидії можуть особи, які вказали у декларації недостовірні дані. Також скасувати виплату можуть тим, хто не виконує зобов'язання за договором реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг. Ще підставою для скасування субсидії може стати виїзд за кордон.

"Наприклад, приховування доходів, збільшення кількість осіб у домогосподарстві, перебування за кордоном особи зі складу домогосподарства або члена сім’ї зі складу домогосподарства сукупно більш як 60 днів", - зазначає Наталія Василюк.

Популярні новини зараз
ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Комуналка. Фото: скрін youtube
Комуналка. Фото: скрін youtube

Крім того, субсидіанти зобов'язані повідомляти уповноваженому органу про виникнення особливих обставин, які можуть впливати на виплату допомоги.

У 10-денний період слід інформувати:

  • про зміну кількості зареєстрованих людей у ​​житлі;
  • про зміну соціального статусу особи;
  • про зміну переліку комунальних послуг;
  • про одержання спадщини у вигляді нерухомого майна або основної його частини.

Люди в ПФУ. Фото: pfu.gov.ua
Люди в ПФУ. Фото: pfu.gov.ua

Щоб уникнути негативних наслідків, людина повинна повідомляти про виникнення особливих обставин упродовж 30 календарних днів із дня їх виникнення.

Крім того, відзначити субсидію можуть, якщо отримувач допомоги нагромадив борг за комунальні послуги – понад 680 гривень.

Раніше портал Знай повідомляв, Пенсійний фонд припинив виплату субсидій: хто з 1 липня залишився без допомоги.

Також наш портал інформував, призначать субсидію навіть за наявності боргу: які документи потрібно віднести до ПФУ.

Крім того, ми писали, що треба знати пенсіонерам, щоб не втратити частину виплати: ПФУ попередив кожного.