У церковному календарі день присвячується пам'яті мучеників Мокія та Марка, які жили в 4 столітті в одній з областей Римської імперії.

Інші назви свята: "Стожари", "Маків день", "Мокій та Демід".

Також, за новим церковним календарем, православні віруючі згадують святителя Анатолія, патріарха Константинопольського, а також преподобних Анатоліїв, самітників Києво-Печерських.

Цей день вважався на Русі нещасливим, тому в народі радили не розпочинати жодних нових справ 3 липня та взагалі виявляти у всьому підвищену обережність.

Популярні новини зараз
ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар Нова тактика ТЦК: як українці з правом на відстрочку можуть опинитися на фронті Введення графіків відключень води: "Київводоканал" звернувся до споживачів Чоловіків почнуть карати за відсутність цього документу: кому треба поквапитись
Показати ще

Маковим цей день називали, бо є традиція збирати перший мак. Це потрібно робити жінкам і в жодному разі не брати із собою дітей. Тому що є повір'я, що мак може висмоктати кров. Щоб цього не сталося, перед виходом із дому, треба випити святої води і тричі прочитати «Отче наш». Мак треба збирати швидко, тихо, не привертати увагу себе. У наших предків було повір'я, що маки зростають на полях битви і є кров'ю померлих воїнів. Тому, коли повертатиметеся з поля, обов'язково треба помолитися за упокій душ загиблих.

Цей мак можна застосовувати в кулінарії, медицині та магії. Його треба насипати поруч із вхідними дверима та вікнами, щоб нечиста сила не забралася до оселі, а заснула по дорозі. Дикий мак (насіння) можна носити як оберіг від нещасть. А якщо покласти його у взуття молодят, то відьми не зможуть їм нашкодити. Є повір'я, що поки відьма не перерахує всі макові зернятка, вона не може нашкодити. Також мак є символом багатства, його кладуть у пиріжки та дають чоловікам. Але самотнім жінкам також можна з'їсти пиріжок. Дають його годувальнику сім'ї.

Стожарами називали не лише зірки, а й високі кілки, поряд із якими насипані стоги. Тому сьогодні ставлять сінні стоги, а останній треба розкидати по луках.

Для молодих дівчат є цікава прикмета. Якщо хлопець не відповідає взаємністю, потрібно сплести вінок із маків та повісити на дерево біля його будинку. Варто йому глянути на вінок, одразу полюбить.

Можна ще зробити кілька амулетів із маку:

  • Амулет для віщих снів: Видаліть з висушеної макової коробочки насіння, покладіть туди жовтий папірець з питанням, що Вас хвилює. залиште коробочку на ніч біля узголів'я. Вночі вас відвідають пророчі сни.
  • Амулет для багатства: носіть з собою висушену коробочку з насінням, щоб насіння не розгубилося загорніть коробочку в жовтий папірець.
  • Амулет для багатства в будинку: насіння з 7 коробочок помістити в фіолетову скриньку (коробочку, конверт) і помістити будинки на південному сході або в дальньому лівому кутку від входу в квартиру.

Українці, фото Знай.ua
Українці, фото Знай.ua

Що не можна робити 3 липня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює лайки та сварок, виступає проти злості, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти у тому, хто просить про неї.

За народними прикметами в цей день не слід давати гроші в борг - це до сварки, і не рекомендують починати жодних нових і важливих справ, ставити цілі та планувати майбутнє - плани зваляться. Тому все найкраще перенести на завтра. Також у цей день не радять що-небудь садити на городі та в саду - зростатиме погано.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.