Українцям рекомендується провести ревізію у своїх скарбничках та гаманцях, щоб вчасно обміняти застарілі банкноти, які регулятор планує вивести з обігу. Про які купюри йдеться, розповіли у Національному банку України.

Регулятор планує вивести з обігу банкноти, випущені до 2003 року. Ціль цих заходів - оптимізація номінального ряду купюр і монет. Зокрема, це дозволить підвищити захист та якість грошей, а також зробити готівкові розрахунки більш комфортними.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

За інформацією НБУ, з обігу вилучаються купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень. Щоб гроші не перетворилися на "фантики", українцям рекомендують провести ревізію в гаманцях і заначках. Зазначені банкноти поки що можна обміняти безкоштовно та без обмежень.

Як обміняти застарілі купюри

Банкноти старого зразка до 2003 року можна обміняти кількома способами. Обмін буде проводитися до кінця воєнного стану та протягом 3 місяців після його завершення.

Популярні новини зараз
Штрафи за неявку у ТЦК можуть бути нескінченними: шлях до 160 тисяч – невеликий Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах Жителі трьох областей зможуть не платити за газ цієї зими: кому допоможуть Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку
Показати ще

Обмін грошей. Фото: скрін youtube
Обмін грошей. Фото: скрін youtube

По-перше, українці можуть звернутися до відділень Нацбанку:

  • Київ - Контрактова пл., 2а;
  • Дніпрова — вул. Воскресенська, 13;
  • Львів - вул. Коперника, 4;
  • Одеса - вул. Рішельєвська, 8;
  • Харків - Театральна пл., 1;
  • Хмельницький - вул. Володимирська, 91.

Якщо такої можливості немає, обмін можна здійснити у відділеннях уповноважених банків: "Ощадбанк", "ПриватБанк", "Райффайзен Банк", "ПУМБ".

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, блокування карт та обмеження переказів: у НБУ розповіли, хто потрапить під удар.

Також наш портал інформував, у гаманцях українців з'являться нові гроші – у Нацбанку розповіли подробиці.

Крім того, ми писали, Нацбанк попередив українців: які зміни чекають найближчим часом.