У вівторок, 2 липня, відзначається стародавнє українське свято Берегині. Він присвячений матері-прародительці всього живого, котра стала праобразом для символу України тризубця.

Також 2 липня за новим календарним стилем згадують чудотворну ікону Божої Матері Охтирську.

Символом цього свята є береза, якій цього дня надають особливу шану. Так, за давнім повір'ям це дерево здатне вберегти будинок від нечистої сили, тому на Берегині дівчата йшли до берез і просили у них захисту, благополуччя та щасливого кохання.

За допомогою берези також можна приворожити коханого. Потрібно взяти маленьку гілочку та покласти на поріг, а коли хлопець переступить через неї, негайно підібрати та сховати. Над гілочкою варто було сказати спеціальну змову: "Як цей прут сохне, так нехай і він (називалося ім'я юнака) від любові до мене сохне".

Популярні новини зараз
Українці можуть не платити за мобільний зв’язок цілий рік — які умови Гороскоп на липень-2024 для всіх знаків Зодіаку: відмова Козорогів, поїздка Овнів та розваги Близнят Головне за 2 липня: розлучення Каменських, підвищення цін на гарячу воду, доплати пенсіонерів та мобілізація авто 10 800 грн для кожного члена сім'ї: хто отримає відчутну підтримку
Показати ще

Приказки та прикмети:
- Жовте листя з'явилося на деревах - осінь та зима будуть ранніми.
- У лісі до Фотію з'явилося багато ягід – зима буде морозною.
- Сазан хлюпається - на хорошу погоду.
- Жінки, що народилися 15 липня, стають хорошими матерями і дружинами, а чоловіки мають упертість і витривалість. Дерево покровитель - в'яз.

Що не можна робити 2 липня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює лайки та сварок, виступає проти злості, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти у тому, хто просить про неї.

Народні прикмети дня не радять багато розмовляти жінкам - можна "набалакати" собі неприємностей та хвороб, вирушати в далеку дорогу - буде невдалою, і не можна ламати гілки берези та рубати дерево. Категорично заборонено лінуватися - не буде миру та достатку у будинку.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.