19 червня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект, який зачіпає працівників в умовах воєнного стану. Суть у тому, що тепер буде можливість перевіряти роботодавців на мобінг – на психологічне насильство на роботі.

Це важливий крок для захисту трудових прав, особливо за таких непростих часів.

Чому це важливо?

Під час війни не лише страждає інфраструктура та виробництво, а й порушується нормальне функціонування трудових відносин. Лише за 2023 рік Державна служба з питань праці отримала 553 скарги на мобінг – цькування на робочому місці.

Звільнення - фото UkrMedia
Звільнення - фото UkrMedia

Мобінг – це коли роботодавці чи колеги психологічно чи економічно тиснуть на співробітника, принижуючи його гідність та професійну репутацію, що може призвести до звільнення.

Популярні новини зараз
З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить У Києві скасують пільговий проїзд для деяких пасажирів: кому доведеться платити "Нічого не буде купувати": відома тарологиня попередила українців про нову зброю росії В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги
Показати ще

Що пропонує законопроект?

Законопроект №11044 дозволяє проведення позапланових перевірок з питань мобінгу за заявами працівників чи профспілок. Державна служба з питань праці та її територіальні органи зможуть перевіряти як юридичні, так і фізичні особи, які використовують найману працю.

Перевірки стосуватимуться:

  • Наявність неоформлених трудових відносин
  • Випадки мобінгу
  • Законність припинення трудових договорів

Звільнення / фото: Pinterest
Звільнення / фото: Pinterest

Чому це потрібно?

Під час виступу у парламенті Гришина розповіла, що в Україні спостерігаються масові порушення прав працівників через мобінг. Це явище торкається всіх – чоловіків та жінок, молодих та досвідчених співробітників, як у державному, так і у приватному секторі.

Крім того, голова комітету Третьякова зазначила, що до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини надходить безліч скарг від громадян на порушення їхнього права на соціальний захист.

Це стосується як матеріального забезпечення за тимчасової втрати працездатності, так і виплати допомоги за рахунок державного страхування.

Звільнення / фото: PinterestУвольнение / фото: Pinterest
Звільнення / фото: Pinterest

Що далі?

Якщо законопроект буде остаточно прийнято, Державна служба з питань праці отримає більше повноважень щодо позапланових перевірок, що дозволить більш ефективно захищати права працівників та боротися з мобінгом на робочих місцях.

Також наш портал повідомляв, українцям "намалювали" великі доходи, але цього ніхто не помітить: на що дивиться влада

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що влада "не хоче", щоб українці виходили на пенсії зарано: у чому проблема

Вам варто дізнатися, як захистити права підлітків під час працевлаштування