У нашому суспільстві часто виникають ситуації, коли люди похилого віку стикаються з несподіваними змінами у своїх пенсійних виплатах.

Експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін пояснює, що існує кілька обставин, за яких пенсіонер може отримати меншу виплату, ніж очікував. В основному це пов'язано з неактуальною інформацією у пенсійній справі особи або зі змінами у її трудовому статусі.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Одним із прикладів таких ситуацій є нещодавній випадок із автоматичним перерахунком пенсій для тих, хто продовжує працювати.

Хоча перерахунок теоретично було здійснено у квітні, фактичне підвищення виплат відбулося лише у червні. Це пояснюється тим, що інформація про сплату єдиного внеску за перший квартал 2024 року надійшла до відповідного державного реєстру лише у травні. В результаті у червні пенсіонери отримали не лише збільшені пенсії, а й компенсацію за попередні місяці.

Популярні новини зараз
В Україні знову індексують пенсії: цифри та прогнози ПФУ скоротив фінансування пенсій: чи уріжуть виплати стареньким Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному
Показати ще

Подібна ситуація може створити ілюзію зменшення пенсії наступного місяця. Наприклад, якщо пенсія зросла на 200 гривень, то у червні пенсіонер отримав додатково 600 гривень (200 за квітень, 200 за травень та 200 за червень). Однак у липні виплата вже не містила доплат за минулі періоди, що могло бути сприйнято як зменшення пенсії, хоча насправді вона залишилася на новому підвищеному рівні.

Пенсіонерка з собачкою / фото: Pinterest
Пенсіонерка з собачкою / фото: Pinterest

Інша ситуація виникає, коли пенсіонер, який вважався непрацюючим, насправді влаштувався на роботу. У таких випадках у разі збільшення прожиткового мінімуму пенсія може зрости, хоча для працюючих пенсіонерів цей перерахунок не застосовується. Якщо Пенсійний фонд виявляє, що людина працює вже тривалий час, може виникнути переплата, яку автоматично обчислюють з наступних виплат.

Нагадаємо, плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат

Як повідомляв "Знай.uа", люди похилого віку можуть вдвічі збільшити розмір своєї пенсії

Знай.ua писав, частина трудового стажу може "згоріти": кому з українців загрожує втрата пенсійних років