З 1 червня 2024 року по 30 квітня 2025 року Кабмін встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для всіх мешканців України – 4,32 грн/кВт-год. Це означає, що не має значення, скільки електроенергії ви споживали за місяць (50, 150 або 250 кВт-год), вся сума буде розрахована за цією ціною.

Компанія YASNO відповіла на найчастіші запитання споживачів щодо нового тарифу.

Особливий тариф діє тільки для квартир та будинків з електроопаленням у період з 1 жовтня до 30 квітня:

  • До 2000 кВт-год/міс включно – 2,64 грн/кВт-год за весь обсяг.
  • Понад 2000 кВт-год/міс – 4,32 грн/кВт-год за весь обсяг.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

З 1 червня по 30 вересня для квартир та будинків з електроопаленням діятиме тариф 4,32 грн/кВт-год, як і для споживачів без електроопалення.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко карати за одяг: чого точно не варто вдягати В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Якщо у вас встановлений двозонний електролічильник, то електроенергія, спожита з 23:00 до 7:00, коштуватиме вдвічі дешевше. Цей "нічний" тариф діє як для споживачів із електроопаленням, так і без нього. Для багатозонних лічильників тарифні коефіцієнти залишаються без змін.

Пільги та субсидії

Постанова Кабміну за тарифами з 1 червня 2024 року не торкається механізму призначення житлових субсидій та пільг. Електропостачальники не займаються їх оформленням та виплатами. Щоб дізнатися, чи має ваша сім'я право на субсидію чи пільги, слід звертатися до органів Пенсійного фонду України.

Оформлення субсидії
Оформлення субсидії

Варто зазначити, що зміна тарифу не пов'язана з відключеннями світла, що відбуваються через ворожі обстріли та дефіцит в енергосистемі. Під час відключення електроенергія не споживається, і лічильник не намотує кіловат-годинник. Щоб уникнути помилок у розрахунках, необхідно регулярно передавати показники лічильника – за два дні до кінця місяця та за три дні наступного.

Регулярна передача показників дозволить вам платити лише за фактично використаний обсяг електроенергії, навіть якщо оператор системи розподілу не отримує свідчення та розраховує споживання за середніми даними.

Нагадаємо, в Україні прості громадяни отримають підвищену субсидію: кому допоможуть грошима насамперед.

Раніше ми писали про те, що у українців перерахують субсидії: обіцяють доплатити 218 гривень

Крім того, Знай.ua повідомляв про борги, помилки, відмови: українцям назвали головні умови отримання субсидії.