Під час війни в Україні державні витрати зростають через потребу у фінансуванні військових операцій. Щоб упоратися з цим, уряду доводиться шукати способи збільшення доходів.

Варіанти тут досить обмежені: можна позичати (що вже робиться), друкувати більше грошей (але це може посилити інфляцію), або підвищувати податки.

Нещодавнє рішення уряду підвищити тарифи на електроенергію та зміни податків, що обговорюються, говорять про те, що можливо, настає час для збільшення податкового тягаря на населення.

Українці, фото: suspilne
Українці, фото: suspilne

Експерт Сергій Фурса вважає, що це необхідний крок, щоб компенсувати витрати держави, що збільшуються. А ось, що каже Максим Орищак:

Популярні новини зараз
Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих Графіки відключення електроенергії на 25 червня Настав час "розхльобувати": водоканали попередили про нове підвищення тарифів Гороскоп на тиждень 24-30 червня для всіх знаків Зодіаку: смуга удачі Тельців, напруга Водоліїв та розчарування Дів
Показати ще

"Поки державна військова економіка все сильніше вторгається в особисті "мирні економіки" українців. І тому, що незрозуміло, де це зупиниться, на якому рівні буде знайдено новий баланс, громадяни природно відчувають страх, гнів та невдоволення" .

Ситуація створює напругу у суспільстві. Ті, хто живе в зонах бойових дій, часто готові до економічних жертв і змін, пов'язаних з війною. У той же час інші громадяни вважають за краще зберігати стабільність свого особистого благополуччя, незважаючи на загальнодержавні виклики.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Критик Данило Монін стверджує, що просте підвищення податків не вирішить стратегічних завдань, таких як перемога у війні:

"Піднімати податки у війну – це просто ідіотизм, тому що жодне підвищення податків не забезпечить зростання надходжень і тим більше вирішення стратегічних завдань у вигляді перемоги у війні. З цим завданням Україні зможе допомогти лише зовнішня допомога проти ворога, економічно маючого у 10+ разів більше економіку та можливості".

У результаті Україна стоїть перед складним вибором: як забезпечити необхідне фінансування без суттєвого погіршення життя своїх громадян?

Нагадаємо, деяким українцям готують компенсації: із землею доведеться попрощатися

Раніше ми писали про те, що батьки в паніці, діти в розпачі: чи справді на нас чекає "літнє" навчання

Крім того, Знай.ua повідомляв, що у українці платять недостатньо: прем'єр-міністр натякнув, що підвищення тарифу на світ не останнє