Прем'єр-міністр Денис Шмігаль в ефірі телемарафону повідомив, що новий тариф на електроенергію для населення у розмірі 4,32 грн/кВт-год не відображає реальну ринкову вартість, яка нині коливається в межах 7-8 грн/кВт-год. .

Це підвищення тарифу на 80% попереднього рівня 2,64 грн. встановлено виходячи із найнижчої собівартості виробництва електроенергії державними компаніями "Енергоатом" та "Укргідроенерго", а також включає витрати на її доставку споживачам.

Харків без світла, скріншот: Telegram
Харків без світла, скріншот: Telegram

За словами Шмигаля, щоб забезпечити таку нижчу за ринкову ціну для населення, державі доводиться субсидувати різницю близько 90 млрд гривень на рік. Новий тариф 4,32 грн/кВт-год зафіксовано на 1 рік – до кінця квітня 2025 року.

Раніше планувалося підвищити тариф до 4,8 грн для домогосподарств, які споживають понад 100 кВт-год електроенергії на місяць. Проте остаточно було ухвалено рішення про єдиний тариф 4,32 грн/кВт-год для всіх споживачів незалежно від обсягів споживання.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Прем'єр підкреслив, що навіть із новим підвищеним тарифом держава продовжуватиме субсидувати електроенергію для населення, оскільки його фактична ринкова вартість значно вища. Водночас, на його думку, встановлений тариф став компромісом між реальною ціною та платоспроможністю громадян за умов війни.

Харків без світла, скріншот: Telegram
Харків без світла, скріншот: Telegram

Таким чином уряд намагається знайти баланс між економічно обґрунтованими тарифами на електроенергію та доступністю цієї комунальної послуги для всіх верств населення у складний воєнний час. І це тоді, коли ми змушені виживати в умовах віялових та аварійних відключень електроенергії.

Нагадаємо, платіжка збільшиться на 150 гривень: українцям почали перераховувати тарифи на тепло

Як повідомляв "Знай.ua", буде по 2,16 грн за кВт: українцям дозволили перевестися на нижчий тариф за світло

Знай.uа писав, влада готує черговий тарифний "сюрприз" після підвищення ціни на світ: у жовтні буде неприємно