Дослідження вчених з Університету Аделаїди показало, що люди витрачають більше, коли користуються безготівковими методами оплати, такими як картки чи мобільні додатки, замість готівки.

Доктор Лахлан Шомбургк, який керував цим дослідженням, підтвердив, що безготівкові платежі дійсно сприяють збільшенню витрат. Цей ефект особливо помітний при купівлі дорогих товарів, як-от ювелірні вироби. Але, на відміну від очікувань, безготівкові платежі не збільшують кількість чайових або пожертвувань.

Каса у супермаркеті / фото: depositphotos
Каса у супермаркеті / фото: depositphotos

Шомбургк та його команда, включаючи професора Арвіда Гоффманна і доктора Алекса Беллі, також з'ясували, що традиційні методи збору грошей, як-от скарбнички чи спіральні колодязі для бажань, є такими ж ефективними для збору чайових і пожертвувань, як і безготівкові термінали.

Для людей важливо розуміти, як спосіб оплати впливає на їх витрати. Шомбургк радить використовувати готівку для кращого контролю своїх витрат, адже фізичне передавання банкнот робить витрати більш відчутними.

Популярні новини зараз
Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Оплата карткою. Фото: скрін youtube
Оплата карткою. Фото: скрін youtube

Дослідження, опубліковане в Journal of Retailing, також підкреслює важливість цих даних для бізнесу та політиків. Бізнеси, які не приймають безготівкові платежі, можуть втрачати потенційний дохід. Політикам важливо інформувати людей про ризики перевитрат при безготівкових транзакціях.

Подальші дослідження необхідні для розуміння впливу нових методів оплати, таких як "купи зараз, заплати потім" та криптовалюти, на поведінку споживачів.

Дослідження базувалося на аналізі 71 роботи з 17 країн з даними понад 11 000 учасників, виявляючи ключові фактори, що підсилюють або послаблюють безготівковий ефект.

Нагадаємо, знижки за оплату покупок карткою: ПриватБанк порадував приємним бонусом

Раніше ми писали про те, що у супермаркеті більше не надурять: 6 правил, які треба знати кожному

Вам буде цікаво дізнатися "Глюк" ПриватБанку залишає українців без грошей: поклав 5 тисяч гривень, а отримав "бублик"