Деякі українці, які вийшли на "заслужений відпочинок", не дуже люблять день отримання пенсії, адже це час неприємних "сюрпризів". Відбувається так, що замість підвищення чи хоча б стабільної суми приходять менші виплати. Давайте з'ясуємо чому таке відбувається.

Відповіді надали спеціалісти з пенсійних питань видання "На пенсії".

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Ніна з Київської області звернулася з таким повідомленням: "Мені 67 років. Я сумніваюся у правильності нарахування пенсії. Її розмір постійно змінюється. Наприклад, у лютому, квітні, вересні та листопаді 2023 року пенсію виплачували у меншому розмірі, ніж нараховували. Зокрема. У листопаді зняли з мене 433 гривні.

Я продовжую працювати сезонним оператором котельні при лікарні та за сумісництвом у котельні при школі. Зарплата останнім часом непогана. Чула, якщо працюю у школі чи комунальному господарстві, то можна перерахувати пенсію з урахуванням нового коефіцієнта та із зарплати. Дуже прошу допомогти розібратися, документи про розрахунок пенсії та розмір зарплати за останні роки додаю".

Популярні новини зараз
Плату за світло нараховуватимуть по-новому Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Довічна надбавка є, а толку немає

На перший погляд, пенсія розрахована правильно. З прикладеного протоколу розрахунку ми бачимо вже майже 45 років стажу, але не дуже велику зарплату, яка врахована за періоди роботи з 2000 по 2016 рік включно. Тому загальний розмір пенсії, на жаль, виходить невеликим.

Більше того, у цьому прикладі ми бачимо цікаву надбавку, встановлену за пізніший вихід на пенсію. Нагадаємо, читачам, що з жовтня 2011 року жінкам почали поступово піднімати пенсійний вік. Жінкам, які через нововведення були змушені йти на пенсію пізніше, встановлювалась компенсація у розмірі 2,5% від основного розміру пенсії за кожні шість місяців пізнішого виходу на пенсію.

У цьому прикладі на пенсію за новими правилами довелося вийти не в 55, а в 56 років (2013-го замість 2012 року). За це держава встановила довічну надбавку до пенсії у розмірі 5% від базового розміру пенсії. Втім, у конкретній ситуації основний розмір пенсії за віком становить лише 3 222,67 гривні (зарплата, помножена на коефіцієнт стажу). Таким чином, компенсація за пізніший вихід на пенсію становить 161,13 гривні (5% від 3 222,67 грн.). Тобто ця доплата не надто рятує ситуацію.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Як доплачують працюючому пенсіонеру?

До речі, є нюанс із надбавкою за наднормативний стаж. Ми, що понаднормативний стаж становить 14 років. І тут доплата за перероблені роки становить 14% прожиткового мінімуму. Проте враховується не поточний розмір прожиткового мінімуму – 2361 гривня, а попередній, який діяв минулого року – 2093 гривні. Таким чином надбавка за стаж зараз становить 293,02 грн. (14% від 2093 грн.), замість 330,54 грн. (14% від 2361 грн.). Це пов'язано з тим, що ви працюєте.

Тим, хто працює, перерахунок пенсії через збільшення прожиткового мінімуму не робиться. Актуальний прожитковий мінімум застосовують лише після звільнення.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Чому виникає плутанина?

Чому розмір пенсії "стрибає", ми сказати не можемо, тому що немає доступу ні до вашої пенсійної справи, ні до даних про її нарахування та виплату. Не думаємо, що органи Пенсійного фонду навмисне комусь недораховують. Просто варто поцікавитися, чому саме того чи іншого місяця розмір пенсії знизився. Один із варіантів, до речі, може бути пов'язаний із тим, що ви працюєте на сезонних роботах: то працюєте, то ні. Через це може виникати плутанина з розміром доплати за наднормативний стаж. Тому важливо своєчасно повідомляти органи ПФУ про факт звільнення чи працевлаштування.

А може, якісь непорозуміння виникають у банку чи поштою, залежно від того, де ви отримуєте пенсійні виплати. У будь-якому випадку ми не знаємо всіх обставин вашої справи, чому і які індивідуальні перерахунки чи відрахування могли робити додатково.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Чому не переглядають коефіцієнт заробітної плати?

Якщо ви продовжуєте працювати, то, звісно, ​​кожні два роки маєте право на перерахунок пенсії насамперед за стажем. Коефіцієнт зарплати у разі переглядається рідко. Для цього потрібна дуже хороша зарплата останніми роками. І не важливо, де людина працює – головне, щоб це було офіційно.

Втім, знову виникає проблема із сезонністю робіт.

Якщо людина з моменту призначення пенсії або останнього перерахунку відпрацювала не менше 24 місяців, то перерахунок може бути здійснений і за стажем, і із зарплати (якщо із зарплати вигідно). Якщо ж людина відпрацювала менше 24 місяців, то перерахунок проводиться лише за стажем. Це ясно прописано у законодавстві.

Ми бачимо, що ваш стаж враховано до 28 лютого 2023 року, очевидно після останнього перерахунку з 1 квітня 2023 року. Останніми роками такі перерахунки здійснюються автоматично. Наступний подібний перерахунок чекає на вас з 1 квітня 2025 року, коли пройде рівно два роки з дати попереднього перерахунку. Також ми бачимо із документів, що через сезонність робіт на той час у вас не накопичиться 24 місяці страхового стажу. За таких обставин перерахунок знову зроблять лише за стажем. Хоча ми справді бачимо, що, починаючи з 2020 року, зарплата у вас суттєво зростає порівняно з попередніми роками.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Чи можна збільшити пенсію?

Цей приклад, до речі, оголив ще одну прогалину, яка з'явилася після чергової реформи. Раніше для того, щоб здійснили перерахунок за стажем та зарплатою, потрібно було обов'язково писати заяву. Тобто людина, яка, наприклад, працювала на сезонних роботах і мала хорошу зарплату, могла не поспішати писати заяву на перерахунок, а почекати, поки накопичиться 24 місяці страхового стажу, щоб мати право на перерахунок пенсії і за стажем, і із зарплати.

Тепер навіть якщо людина заяву не пише, але має неврахований стаж, то за два роки її у будь-якому випадку зарахують – в автоматичному режимі з 1 квітня відповідного року, в якому настане право на черговий перерахунок. Відмовитись від такого автоматичного перерахунку практично неможливо. І виходить так, що у людини справді непогана зарплата за останні роки, проте вона не враховується для обчислення пенсії.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Хоча ми й не знаємо точно, наскільки справді було б вигідно врахувати всю зарплату у конкретному прикладі. Тут потрібно ретельно прораховувати, що доцільніше: залишати зарплату за періоди з 2000 по 2016 рік включно, що вже враховується, або брати її за всі періоди з 2000 по 2025 рік, тому що ми попередньо бачимо, що, наприклад, у 2017-2019 роках коефіцієнт зарплати був досить низьким, а ось з 2020 року і до теперішнього часу зарплата дійсно стає вищою за середню і потенційно могла б вплинути на індивідуальний коефіцієнт зарплати позитивно, хоч і не надто суттєво.

Нагадаємо, пенсіонерам пообіцяли жалюгідну надбавку: вистачить на кілька буханців хліба.

Раніше повідомлялося, чи вистачить на старість після пенсійної реформи: українцям розкрили правду.

Також, пенсіонерам пообіцяли спеціальні надбавки: виживати стане простіше, але не всім.