З початку червня ціна на борошно в Україні суттєво зросла, що стало неприємним сюрпризом для багатьох споживачів. Експерти розповіли, скільки зараз коштує тонна зерна, які причини таких змін та чого очікувати далі.

Про це повідомляє аналітична компанія "АПК-Інформ".

Протягом перших днів літа вартість борошна вищого ґатунку злетіла на 1000-1500 гривень за тонну.

Люди, які обирають борошно
Люди, які обирають борошно

Чому ціни так різко зросли

Все через зростання цін на пшеницю. Основним фактором подорожчання борошна стало збільшення цін на пшеницю, яка є сировиною для її виробництва. Це пов'язано з браком пропозицій пшениці на ринку.

Популярні новини зараз
Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Ще одним фактором стало тимчасове зупинення роботи частини млинів на профілактику та ремонт перед початком нового сезону. Це скоротило загальну пропозицію борошна на ринку.

Додатковим тиском на ціни стало збільшення тарифів на електроенергію для промисловості з початку червня.

Станом на 6 червня більшість українських виробників пропонували борошно вищого сорту за цінами від 12000 до 13000 гривень за тонну на умовах самовивозу з підприємства. Це на 1000-1500 гривень дорожче, ніж наприкінці травня.

Що очікувати далі

Експерти прогнозують, що висока вартість борошна може зберегтися протягом деякого часу, адже фактори, які призвели до її зростання, поки не зникли. Очікується, що ситуація на ринку стабілізується після завершення ремонтів млинів та нарощування виробництва борошна з нового врожаю пшениці.

Однак існує ймовірність, що ціни на борошно можуть залишитися високими навіть після збору нового врожаю. Це пов'язано з очікуваним рекордним зростанням цін на пшеницю в новому сезоні через скорочення виробництва та зменшення запасів продовольчого зерна у світі.

За прогнозами експертів:

  • Пропозиція пшениці значно зменшиться в новому сезоні як в Україні, так і в світі загалом.

  • Запаси пшениці в Україні наразі не перевищують 5 млн тонн, тоді як торік на цей період вони становили близько 8 млн тонн.

  • Виробництво пшениці в Україні в новому сезоні, за попередніми оцінками, не перевищить 19-20 млн тонн проти 23 млн тонн, зібраних минулого року.

Варто зазначити, що Україна планує експортувати майже всі залишки зерна врожаю 2023 року до кінця травня. Це може додатково підтримати високі ціни на пшеницю та, як наслідок, на борошно в Україні.

Таким чином, ситуація на ринку борошна в Україні залишається складною та невизначеною. Зростання цін на пшеницю, скорочення виробництва та експортні плани роблять ймовірним збереження високих цін на борошно протягом найближчих місяців.

Борошно у супермаркеті, фото Знай.ua
Борошно у супермаркеті, фото Знай.ua

Нагадаємо, що в Україні найближчим часом різко зростуть ціни на картоплю, моркву та цибулю.

Як повідомляли раніше, українців попередили про підвищення цін на шпроти, сардини та кабачкову ікру.

Як писав "Знай" раніше, магазини змінили ціни ще й на макарони з борошном.