Пенсіонер приїхав узимку до свого сільського будиночка і виявив неприємний сюрприз: у хвіртці лежало повідомлення про відключення електрики та обрізані дроти. На корінці було зазначено борг у розмірі 96 084 грн та дата – 22.01.2020.

До цього він не отримував жодних повідомлень ні про борг, ні про можливе відключення, що суперечить правилам роздрібного ринку електроенергії, встановленим НКРЕКУ.

Внаслідок влаштованого скандалу електропостачання відновили, але борг залишився, і більше, став більшим. У платіжці на 31.01.2020 борг уже становив 102 427 грн. – за кілька днів набігло ще 6 тисяч грн.

Рахунок за електроенергію / фото: ZN.ua
Рахунок за електроенергію / фото: ZN.ua

На скріншоті з сайту постачальника "Київобленерго" було зазначено, що:

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще
  • у січні 2019 року клієнт спожив 19 тисяч кВт·год,
  • у лютому – 18 тисяч кВт/год,
  • а у березні – понад 7 тисяч кВт/год.

Навіть якби людина намагалася запалити одразу усі світильники в окрузі, лічильник не зміг би зафіксувати такі обсяги споживання. Хтось явно перестарався.

Українець звернувся до "ДТЕКу" з проханням перевірити лічильник, але перевірка показала, що він справний. Тоді він написав заяву з проханням скасувати нереалістичні показники та погодився погасити реальну заборгованість.

ДТЕК Мережі
ДТЕК Мережі

На день засідання показники споживання на сайті "Київської обласної енергопостачальної компанії" (КОЕК) зникли, а комісія зафіксувала нові, набагато скромніші:

  • за січень – 536 кВт/год,
  • за лютий – 425 кВт/год.
  • за березень – 51 904 кВт*год.

Шановна та висококваліфікована комісія вирішила, що ці дані коректні. Іншими словами, на їхню думку, лічильник не міг накрутити 19 тисяч, але 51,9 тисяч кВт/год все-таки зміг.

Потрапивши у безвихідь, клієнт вирішив укласти договір реструктуризації боргу. Він подав заяву до КОЕК із проханням реструктурувати борг на 60 місяців, проте компанія відмовила.

Перерізані дроти, кабель, електрика / фото: Pixabay
Перерізані дроти, кабель, електрика / фото: Pixabay

Тоді абонент подав другу заяву на 36 місяців. Компанія знову відмовила. На третю заяву представниця компанії відповіла: "Київ погодив вам сім місяців". І натякнула на можливе повторне вимкнення.

Незважаючи на те, що щомісячний платіж перевищував його пенсію у сім разів, абонент підписав договір, але наступного дня звернувся до суду.

Після багатьох засідань Києво-Святошинського районного суду, його голова Тетяна Дубас винесла рішення, яке здалося пенсіонеру абсурдним: якщо абонент підписав договір про реструктуризацію боргу, то це, згідно з судом, означає, що він визнав розмір боргу.

І це у свою чергу означає, що лічильник справді може накрутити 51,9 тисячі кВт/год електроенергії на місяць.

Кабель, електрика / фото: Pixabay
Кабель, електрика / фото: Pixabay

Виявилося, на 31.12.2018 року пенсіонер не передав показники лічильника та його визначили відповідно до правил роздрібного ринку електроенергії та Кодексу комерційного обліку електроенергії.

Суть проста: вони беруть різницю між двома встановленими показниками лічильника, ділять на число днів між ними, і таким чином визначають середньодобове споживання електроенергії. Таким чином, виходить, що на 31 грудня 2018 року (тобто на 1 січня 2019 року) показник лічильника склав 47 146 кВт/год.

Документи пенсіонера щодо рішення суду / фото: ZN.ua
Документи пенсіонера щодо рішення суду / фото: ZN.ua

Отже, претензії "ДТЕК" та "КОЕК" виявилися завищеними на 33 094 кВт/год, що у грошовому еквіваленті становить 55 597,92 грн. Виходить, що лічильник справді може обдурити ДТЕК, а суд може підтримати правомірність цього шахрайства.

А ми нагадуємо, з 1 червня доведеться більше віддавати за комуналку: кого "утішать" новими квитанціями.