Спадкоємець, який бажає прийняти спадок, але на час його відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1261 Цивільного Кодексу (ГК), насамперед право на спадкування за законом мають: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті; той із подружжя, що його пережив; батьки.

Спадок. Фото: перший ріелторський
Спадок. Фото: перший ріелторський
Спадок. Фото: перший ріелторський

Щоб звернутися до нотаріуса, потрібно мати свідоцтво про смерть одного з батьків. Його можна отримати в органах державної реєстрації актів цивільного стану, звернувшись із відповідною заявою (про отримання свідоцтва про смерть повторно). До заяви слід надати паспорт, свідоцтво про народження.

Якщо нотаріусом буде відмовлено на підставах, пропущених шестимісячний строк для прийняття спадщини, про що видається ухвала, можна звернутися до суду для встановлення додаткового терміну прийняття спадщини.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Суд може визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин.

Скрін, відео YouTube спадок
Скрін, відео YouTube спадок

Звернувшись до суду із заявою, обов'язково надайте відомості, які відомі вам про життя покійного, ваші спогади щодо взаємного спілкування, чому не були на похороні близької людини і від кого дізналися про її смерть.

Важливо довести в суді, що мали місце непереборні обставини, за яких ви не знали про те, що хтось із батьків помер, і наведіть відомості про те, як відбувалося спілкування з ним за життя.

До суду надайте докази, що документально підтверджують те, чому ви не могли вчасно прийняти спадщину.

Юрист та питання спадщини. Фото: Youtube
Юрист та питання спадщини. Фото: Youtube

Нагадаємо, що реструктуризація боргів за комуналку: юрист розклала по поличках усі нюанси процедури.