Економіст Михайло Крапивко розповів, що є кілька причин, через які курс гривні падає. Він виділив три основні фактори, але зазначив, що насправді їх набагато більше. Влада планує збільшити військовий збір для підприємців. Це створює додаткові витрати і ризики для бізнесу.

Підприємці починають підвищувати ціни на свої товари та послуги, щоб компенсувати збільшені витрати. Це призводить до інфляції. Деякі підприємці можуть вирішити закрити свій бізнес, щоб уникнути збитків. У такому випадку вони продають свої активи і переводять гроші в іноземну валюту. Це знижує попит на гривню і посилює її падіння.

Гривня. Фото: скрін youtube
Гривня. Фото: скрін youtube

Підприємці можуть виводити свої кошти за кордон, де ситуація стабільніша. Це також послаблює гривню. Дії влади, які впливають на водіїв-дальнобійників, створюють труднощі для автотранспортної галузі. Наприклад, через нові правила багато водіїв можуть втратити можливість працювати.

Це має кілька наслідків:

  • Важче вивозити товари на експорт та завозити імпорт. Це означає, що країна отримує менше валюти з-за кордону.
  • Менша кількість валюти в країні призводить до її дефіциту, що підвищує курс іноземних валют щодо гривні.

Люди бачать, що ціни на важливі товари, такі як пальне та електроенергія, стрімко зростають. Це створює паніку серед населення:

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще
  • Громадяни намагаються захистити свої заощадження, переводячи гривні в іноземну валюту. Це збільшує попит на валюту і підвищує її курс.
  • Чим більше людей купують валюту, тим дорожчою вона стає.

Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube
Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube

Нацбанк 3 травня оголосив про нові валютні правила, що включають кілька послаблень. Хоча ці зміни зробили ситуацію на міжбанківському ринку стабільнішою, є ризик, що це може призвести до подальшого зростання курсу долара. Особливо якщо збільшиться попит на валюту через нові правила та оборонні закупівлі.

Нагадаємо, "Закрити очі" і не бачити проблем: що відбувається з курсом гривні до долара та євро

Вам буде цікаво дізнатися чекають коливання: що буде з курсом долара найближчим часом