Одне з головних питань, яке хвилює багатьох українців, особливо тих, хто має мінімальний рівень доходу, - це розмір майбутньої пенсії. Він визначається декількома факторами, включаючи кількість років трудового стажу, суму соціальних внесків, а також середню зарплату протягом трьох років перед виходом на пенсію.

Станом на 1 квітня 2024 року, мінімальна заробітна плата в Україні становить 8000 гривень. Однак, середня зарплата, з якої сплачуються соціальні внески, складає 16 836 гривень, а середня зарплата за останні три роки становить 13 559,41 гривні.

Гроші. Фото з відкритих джерел

Отже, для прикладу, людина з повним стажем роботи у 35 років, яка отримує мінімальну зарплату у розмірі 8000 гривень, може очікувати пенсію у розмірі 2255 гривень.

За даними Пенсійного фонду України, з 10,1 мільйона пенсіонерів, 2,6 мільйона одержують пенсію менше ніж 3000 гривень. Багато людей, навіть працюючи протягом багатьох років, не можуть забезпечити собі достатній рівень доходу на пенсії.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Згідно з рекомендаціями Міжнародної організації праці, мінімальний гарантований дохід на пенсії має становити принаймні 40% від заробітку. Однак, як показує аналіз, українці з мінімальною зарплатою фактично отримують пенсію у розмірі менше ніж 30% від свого звичного доходу, що зовсім не відповідає цьому стандарту.

Нагадаємо, "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Раніше ми розповідали, що На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Також вас може зацікавити: На багато не розраховуйте: яку пенсію отримають українці з 20 тисячами зарплати