Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже пізнавальна інформація. Справа в тому, що розмір пенсії іноді буває маленьким, навіть якщо стажу багато.

Але у будь-якому разі кількість стажу впливає не лише на розмір доплати за перероблені роки, а й на основний розмір пенсії.

Про це стало відомо завдяки публікації порталу "На пенсії".

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Станіслав із Києва звернувся з питанням такого плану: "У мене 55 років безперервного робочого стажу з 1967 року. Коли виходив на пенсію, потрібно було 25 років стажу. Тобто в мене понад 30 років стажу. Вже рік я не працюю. Чому мені не доплачують до пенсії за наднормативний безперервний стаж? У кого немає стажу для виходу на пенсію, чи можуть його докупити у держави.

Популярні новини зараз
В Україні готують пенсійну реформу – старенькі мають зрадіти новим виплатам Стосується всіх клієнтів: "Нафтогаз" попередив про важливе нововведення ТЦК стануть "невидимками" для ухилянтів: про які повноваження говорять Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки
Показати ще

Мені сусіди з глузуванням кажуть, що я все життя працював, перераховував внески до Пенсійного фонду, а користі з цього мало. Один сусід все життя був на заробітках у Москві без стажу, другий торгував на базарі, але одержують майже однакову зі мною пенсію. Де справедливість? Повинні за кожний рік переробленого стажу доплачувати 23,6 гривні. У моєму випадку це приблизно 500 гривень. Але коли звільнився, додали лише 200 гривень".

Оформлення пенсії Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії Фото: скрін youtube

Скільки доплачують за надстаж?

Спочатку нагадаємо, як здійснюється доплата за наднормативний стаж. За кожен рік стажу, відпрацьований чоловіками понад 25 років та жінками понад 20 років, пенсія збільшується на 1% від основного розміру пенсії, але не більше ніж на 1% від прожиткового мінімуму. Це стосується тих, хто пішов на пенсію до жовтня 2011 року. Тим, хто пішов на пенсію пізніше, доплата за перероблені роки здійснюється за кожен рік відпрацьований понад 35 років чоловіками та 30 років жінками.

Якщо врахувати, що у вас 30 років наднормативного стажу, а прожитковий мінімум зараз становить 2361 гривню, то максимальний розмір доплати за стаж у вашому випадку може становити до 708 гривень, за умови, що основний розмір пенсії вищий за мінімальний (2361 грн. х 30%) = 708 грн., тобто 23,61 грн. за кожен перероблений рік).

Впевнені, що доплата за стаж вам давно встановлено та виплачується у повному обсязі. Ця доплата має входити до загального розміру пенсійної виплати. Якщо ви сумніваєтеся в цьому, то можете уточнити у місцевому Пенсійному фонді складові вашої пенсії.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Як вважають стаж працюючим пенсіонерам?

Уточнимо, що для тих, хто продовжує працювати, при розрахунку пенсії використовують старий прожитковий мінімум. Коли прожитковий мінімум збільшується, то пенсію пенсіонерам, які працюють, не перераховують і доплату за перероблені роки не змінюють. Коли людина звільняється, розмір доплати переглядають з урахуванням нового, більш актуального, прожиткового мінімуму. Саме тому після звільнення вашу пенсію могли трохи збільшити. Тобто надбавка за перероблені роки вам уже сплачувалася давно, а після звільнення її розмір перерахували. Також після звільнення могли зробити перерахунок пенсії за стажем.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Про розмір пенсії та кількість стажу

Звернімо увагу ще на кілька нюансів. Ми не знаємо розміру вашої пенсії, але зрозуміло, що він залежить не тільки від кількості стажу, а й від зарплати. Тому розмір пенсії іноді буває невеликим, навіть якщо стажу багато. У кожному разі кількість стажу впливає як розмір доплати за перероблені роки, а й у основний розмір пенсії.

Якщо ви маєте 55 років стажу, це означає, що основний розмір пенсії за віком становить 55% від зарплати. І потім до цієї суми встановлюються інші надбавки, зокрема за наднормативний стаж. А от людям, у яких стажу недостатньо, пенсію за сучасними правилами взагалі не призначають: у найкращому разі це буде державна соціальна допомога після досягнення 65 років.

Нагадаємо, українцям дозволили збільшити розмір пенсії, але не всім: кому пощастить.

Раніше повідомлялося, на пенсію у 50 років: хто з українців може піти на відпочинок раніше за інших.

Також, заплатять одразу за кілька місяців: пенсіонерів у червні "завалять" грошима.