Останнім часом в Інтернеті розпочалася масова "істерія" про можливе підвищення тарифів на електроенергію з різними пропозиціями від експертів. Один із запропонованих варіантів тимчасове відключення електроенергії на кілька годин або подвоєння тарифу в піковий годинник.

Також обговорюють встановлення тризонних лічильників, які враховуватимуть різні тарифи у різний час, стимулюючи людей економити енергію через вищу вартість у піковий годинник.

Однак за всіх цих обговорень, як пише Олег Попенко у своєму Telegram, часто втрачається економічна сторона питання.

Тарифи на електроенергію / фото: Pinterest
Тарифи на електроенергію / фото: Pinterest

Наприклад, статистика Міненерго показує, що понад дві третини споживаної електроенергії в Україні припадає на промисловість, де тарифи вищі, ніж для населення.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Таким чином, за словами Олега, навіть невелике підвищення тарифів для населення не вплине на загальне споживання електроенергії.

Крім того, не всі споживачі мають можливість встановити тризонні лічильники, а наявність достатньої кількості електриків для їх заміни також є проблемою.

Є також райони, де жителі можуть платити значно вищі тарифи, що може призвести до ситуації, коли одні будинки споживатимуть менше енергії, ніж оточуючі, але їх все одно відключатимуть.

Тарифи на електроенергію / фото: Pinterest
Тарифи на електроенергію / фото: Pinterest

Важливо також розуміти, що всі ці пропозиції ґрунтуються на поточній ситуації та не враховують можливих майбутніх проблем, наприклад, відключень підстанцій. Тому необхідно брати до уваги довгострокові аспекти тарифної політики, а не лише поточні пропозиції, незважаючи на їхню популярність.

"Тарифна політика, якої, до речі, немає абсолютно в Україні, це процес багатьох років, а не хотєлок чиновників чи експертів. І неможливо за місяць два, або рік два, вирішити проблеми, які накопичувалися десятиліттями", – підсумовує Попенко.

Крім того, Знай.ua повідомляв, що на мікрохвильову піч? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит

Також наш портал інформував, що тане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені