Згідно з законопроектом №7731, який зараз перебуває на розгляді у Президента, українські працівники можуть втратити роботу за порушення внутрішніх правил підприємства.

У новому законопроекті встановлюється обов'язок для працівників надавати підприємству інформацію про свої зв'язки з особами, що проживають на окупованих територіях або в РФ. Якщо про такі зв’язки не буде повідомлено роботодавцю, це може стати підставою для звільнення. Крім того, колектив має підтримати ці нові правила, а сама інформація повинна бути чітко визначена та регулярно надаватися.

Працівники
Працівники

Це нововведення внесено в рамках законопроекту як спроба зміцнити національну безпеку та підтримати територіальну цілісність України. Однак представники профспілок висловлюють сумніви щодо реалізації цієї норми, називаючи її "рамковою". На думку заступника голови Федерації Професійних Спілок України Олександр Шубіна, навіть після набуття чинності, вона може бути використана лише у тому випадку, якщо буде зазначена у внутрішніх правилах підприємства та отримає підтримку колективу.

"Для того, аби цю норму можна було використати в будь-якому варіанті, цей обов'язок має зв'язитись у правилах внутрішньго розпорядку. І навіть після набуття чинності законом, поки зі згодою колективу не буде включений такий пункт в правила, людям нічого не загрожує. Обов'язку включати такий пункт навіть для стратегічних підприємств поки немає. Його можуть включити, а можуть і не включити", – каже Шубін.

Популярні новини зараз
"ППО активно працюватиме": мольфар визначив українські міста, яким загрожує евакуація Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків Посадили у "бусик" чи ламають двері? Українцям нагадали, куди скаржитися на ТЦК "Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь
Показати ще

Також дотепер не зрозуміло, про які зв’язки йде мова. Чітке визначення терміну "зв'язок" у самому законі відсутнє. Чи відносяться до цього родичі, однокласники чи колишні колеги, які залишилися на окупованій території?

Представники профспілок стверджують, що якщо працівник відповість на запитання про наявність "зв'язків" словами "мені про це не відомо", це вже вважатиметься виконанням вимог закону та внутрішніх правил. І навіть у випадку, якщо з'ясується, що у працівника все ж таки є такі "зв'язки", його звільнення стане майже неможливим.

Нагадаємо, Робота з 14 років: українцям пояснили нюанси працевлаштування підлітків

Раніше ми розповідали: Отримають стовідсоткову бронь від армії: кого захистить держава