Серед українців "завірусилася" інформація, що пенсіонери та ще деякі категорії споживачів мають право не платити за доставку газу. Чи це так, пояснили фахівці проєкт "ГазПравда".

У мережі з'явилося відео, в якому йдеться про скасовування оплати за доставку газу для вразливих груп населення. Зокрема, пенсіонерів, людей з інвалідністю, багатодітних сімей, сімей військовослужбовців та безробітних.

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Фахівці попереджають усіх споживачів газу – ця інформація поширена шахраями. Вони використовували штучний інтелект та спеціально стилізували ролик під один з українських телеканалів.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Насправді плата за доставку газу є такою ж обов'язковою, як за спожиті обсяги ресурсу. Вносити плату клієнтам компанії "Газмережі" необхідно щомісяця до 20 числа.

Газовий лічильник, фото: Знай.ua
Газовий лічильник, фото: Знай.ua

Хто все-таки має право не платити за доставку?

Плата за доставку блакитного палива не стягується, якщо споживач офіційно відмовився від газопостачання, подавши відповідну заяву оператору газорозподільної мережі. У такому разі на трубу встановлюється заглушка і більше нема потреби оплачувати "другу" платіжку.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, газові платіжки за квітень: кому зі споживачів доведеться заплатити більше.

Також наш портал інформував, що за прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників.

Крім того, ми писали, питання виживання: енергетики зробили важливе попередження всім українцям.