Якщо ви опинилися в ситуації, коли вам починають нараховувати заборгованість за комунальні послуги, хоча ви не проживали на місці під час бойових дій або тимчасової окупації, важливо знати, що можна зробити в таких випадках.

Що потрібно зробити, щоб уникнути оплати заборгованості за комунальні послуги?

Скрін, відео YouTube Комуналка
Скрін, відео YouTube Комуналка

Люди, які змушені були залишити своє місце проживання, повинні звернутися до виконавця комунальних послуг (управителя багатоквартирного будинку чи іншої уповноваженої особи) та виконати кілька кроків:

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще
  1. Отримати довідку про взяття на облік у місцевому органі влади.
  2. Підготувати інші документи, що підтверджують відсутність особи в житловому або нежитловому приміщенні, такі як документи про тимчасове проживання, роботу, лікування, навчання або службу.
  3. Надати отримані документи виконавцю комунальних послуг для перевірки та списання заборгованості.

Також можна використовувати інші документи, що підтвердять відсутність людини у житловому чи нежитловому приміщенні, наприклад:

  • документи про тимчасове проживання за кордоном,
  • з роботи,
  • з лікарні,
  • з навчального закладу.

Цей перелік не вичерпний.

Платіжки за комуналку
Платіжки за комуналку

Щодо іпотечних кредитів на нерухомість

Торгово-промислова палата України підтвердила форс-мажорні обставини, пов'язані із військовою агресією Росії.

Згідно із законом, ухваленим Верховною Радою України, заборгованість за іпотечними кредитами може бути анульована, якщо станом на 23 лютого 2022 року заборгованість не перевищувала 7 днів.

Для цього необхідно звернутися до банку з письмовою заявою про зупинення сплати грошового зобов'язання за договором та надати відповідні документи, що підтверджують форс-мажорні обставини.

Будьте уважними та дійте у встановлені терміни, щоб забезпечити анулювання заборгованості або призупинення сплати за іпотечними кредитами у разі форс-мажорних обставин.

Раніше Знай.ua стало відомо, вижити в окупації і відбитися від колекторів ПриватБанку: українці скаржаться на нереальний тиск

Вам буде цікаво дізнатися, чи переслідують за кредит, який ви не брали: що робити