Кожен із нас, мабуть, хоч раз у житті стикався з темою кредитування та заборгованостей. Однак, що робити, якщо ви починаєте отримувати дзвінки від колекторів за кредитом, який ви не брали або не підписували?

Національний банк України дав відповіді на такі та інші питання, пов'язані із фінансовими зобов'язаннями.

Кредит, договір / фото: Freepik
Кредит, договір / фото: Freepik

Однією з основних порад НБУ є те, що якщо ви не брали кредит і нічого не підписували, то у вас є право відмовитися від взаємодії з колекторами.

Якщо після вашої заборони виклики не припиняються, рекомендується дізнатися назву фінансової установи, що телефонує, і зафіксувати порушення своїх прав. Це можна зробити шляхом збору доказів порушень та надсилання скарги на адресу компанії, представники якої вас турбують.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Ще одним важливим питанням є ситуація, коли ви прострочили виплати за кредитом, а банк почав списувати гроші з вашого рахунку на погашення заборгованості.

Зарплатня в конверті / фото: Freepik
Зарплатня в конверті / фото: Freepik

Нацбанк каже, що фінансова установа має право списувати кошти з рахунку для погашення кредиту лише за наявності вашої згоди та якщо це передбачено умовами договору. Важливо вивчати всі умови договору перед підписанням, щоб уникнути неприємних сюрпризів.

Слід також враховувати особливості воєнного стану. У період його дії та протягом 30 днів після його припинення споживач звільняється від обов'язку сплати неустойок та інших платежів за прострочення виконання.

Крім того, військовослужбовці, які перебувають на службі, також мають додатковий захист від дій колекторів у зазначений період.