Незважаючи на обіцянки президента Володимира Зеленського щодо не підвищення тарифів, статистика Держстату України за останній рік показала, що комунальні послуги подорожчали на 12,7%.

Питання про те, чи будуть подальші підвищення цін на електроенергію, газ та водопостачання, а також як захистити права громадян, журналісти обговорили з експертом із соціальних питань, Андрієм Павловським.

"Чи слід очікувати чергового підвищення цін на електроенергію та газ, а також коли це може статися?" – питання, яке непокоїть багатьох громадян.

Тарифи на воду / фото: Freepik
Тарифи на воду / фото: Freepik

Особливо зараз, в умовах воєнних дій, коли багато хто втратив роботу, а в країні понад 5 мільйонів внутрішніх переселенців, енергомонополісти продовжують нарощувати тарифи.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

За минулий рік комунальні послуги зросли майже на 13%, за даними Держстату.

Однак, це лише початок. Енергопостачальні компанії вже готуються до нових підвищень. Водоканали, наприклад, планують збільшити тарифи для населення на 15-30%.

Тарифи на електроенергію / фото: Freepik
Тарифи на електроенергію / фото: Freepik

Це стосується і холодної та гарячої води. Зрозуміло, що такі дії лише погіршать соціальний стан українців. Сім'ї вже змушені витрачати майже 60% свого бюджету на продукти та комуналку, серед іншого.

Минулого року тарифи на електроенергію вже зростали майже вдвічі, і це не зупинилося. Тарифи на благоустрій та вивіз сміття також зростають. Влада прагне зняти всі обмеження, які були на початку військових дій, навіть за рахунок обтяження населення.

На думку експерта, цього року очікуються нові підвищення тарифів на електроенергію та вивіз сміття, хоча зараз монополісти не наважуються на це через опалювальний сезон. Однак після його завершення, подібно до минулого року, тарифи піднімуть.

Платіжка
Платіжка

Одним із найбільш образливих моментів є ситуація з платежами за комунальні послуги у зруйнованих чи покинутих житлах. Незважаючи на те, що люди покинули свої будинки або житло зруйнувалося, квитанції продовжують приходити, а суми часто завищені.

Багато хто звертається до суду зі скаргами на енергокомпанії, але це часто не дає результатів.

"Чиновників не хвилює майбутнє виживання цих людей", – зазначає експерт.

Щоб захистити свої інтереси, громадянам рекомендується йти до відповідних органів та вимагати реструктуризації боргів або укладання договорів про розстрочення платежів. Інакше після війни їм може загрожувати навіть виселення з будинків або конфіскація майна.

А ми нагадуємо, боржникам приготуватися: як українці можуть втратити житло, якщо не платитимуть

Також наш портал повідомляв, що розмір боргу не має значення: у YASNO розповіли, кому точно не відключать світло