В Україні є чіткі правові механізми стягнення заборгованості з неплатників аліментів на утримання дітей.

Якщо борг досягає значних сум, то виконавча служба має можливість здійснити стягнення навіть на нерухомість боржника, зокрема його житло... така ситуація може статися, якщо розмір накопиченої заборгованості за аліментами перевищує суму триразового щомісячного платежу.

Аліменти, фото: Знай.ua
Аліменти, фото: Знай.ua

У такому разі держава через виконавчу службу має право сплатити цей борг шляхом відчуження майна неплатника, пояснює адвокат Мар'ян Сащук.

Втім, закон чітко регламентує порядок звернення на різні види майна боржника. Першочергово описуються окремі земельні ділянки чи нежитлові приміщення, що перебувають у його власності. Стягнення на житло, де мешкає боржник, відбувається в останню чергу як вимушений крок.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Аліменти, фото Знай
Аліменти, фото Знай

Водночас є деякі винятки із загальних правил. Зокрема відібрати єдине житло неплатника аліментів не допускається, якщо загальна сума його заборгованості не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати на момент стягнення. Нині цей поріг становить 142 тисячі гривень, а з 1 квітня 2024 року зросте до 160 тисяч.

Нагадаємо, чи була в кредит? Виплатимо! В Україні вводять нові правила "мобілізації" авто

Як повідомляв "Знай.ua", куди звернутися, щоб оскаржити комунальні борги: зробіть це або заплатіть більше

Знай.ua писав, заплатити доведеться більше, ніж заборгували: комунальники "порадували" неплатників