Уряд України схвалив нову процедуру, спрямовану на допомогу фермерам у компенсації витрат на гуманітарне розмінування аграрних земель.

Ця ініціатива має на меті підтримку фермерів, які залучають державні та приватні компанії для очистки своїх земель від вибухонебезпечних предметів. Тому на це потребують компенсації з держбюджету.

За інформацією Міністерства економіки, на цю програму у держбюджеті на 2024 рік передбачено 3 мільярди гривень. Планується, що держава відшкодовуватиме до 80% витрат на розмінування для фермерів, що працюють на власних або орендованих землях. Гроші навіть дадуть без потреби повертати.

Розмінування, фото ДСНС
Розмінування, фото ДСНС

Ціни на послуги з розмінування будуть визначатись на аукціонах у системі Prozorro, перші закупівлі очікуються в травні-червні поточного року.

Популярні новини зараз
Для ФОП вступили у дію нові правила Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час урядової наради наголосив, що це дуже важливі кроки і заходи для нашої аграріїв.

Тепер у нас працюватиме ще один важливий інструмент — компенсації фермерам за закупівлю послуг із розмінування. Відпочатку говорили про 2 млрд грн на цю програму, але вдалося її збільшити. Тепер в державному бюджеті закладено 3 млрд грн. розповів Денис Шмигаль

Розмінування / фото: ООН
Розмінування / фото: ООН

Це рішення має сприяти відновленню аграрної діяльності на деокупованих територіях. До того ж, це дозволить залучити більше фахівців для розмінування. Втім, фермери, стосовно яких Україною запроваджено санкції, а також ті, що мають податковий борг або перебувають у стадії ліквідації чи банкрутства, не зможуть скористатися допомогою.

Станом на початок 2024 року в Україні було обстежено 53 тис. га земель, з яких 95% вже повернуто у сільськогосподарське використання. Міністерство економіки має намір протягом наступних десяти років очистити 80% забруднених земель.

Мобілізація фермерів

Також раніше повідомлялося, що аграрним підприємствам дозволять бронювати своїх співробітників. Останній наказ від Мінагрополітики, ухвалений 7 лютого 2024 року, вніс свіжий вітер змін до сільського господарства України. Тепер щоб агропідприємство могло бронювати своїх співробітників на випадок мобілізації, йому потрібно відповідати одному з трьох нових критеріїв.