Нещодавно у соціальних мережах і навіть на телебаченні громадськість обговорювала тему "законності" та "незаконності" так званих рахунків за доставку газу споживачам. І ось буквально днями Волинський апеляційний суд скасував рішення Луцького міськрайонного суду щодо "незаконності" плати за доставку газу.

Справа в тому, що сам суд ухвалив задовольнити позов облгазу, а також стягнути зі споживача борг за доставку, а також 7 тисяч судових витрат.

Про це стало відомо завдяки повідомленню консультаційного центру "ГазПравда", яке посилалося на судову ухвалу.

Доставка газу. Фото: скрін youtube
Доставка газу. Фото: скрін youtube

Суд ухвалив задовольнити позов облгазу та стягнути зі споживача борг за доставку. Датою ухвалення постанови у цій справі є 29.01.2024, тобто, дата складання повного судового рішення.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

26 січня відповідач та представник повторно подали клопотання про розгляд справи з повідомленням та участю сторін. Однак, крім мотивів, наведених у клопотанні від 23.01.2023 року, було також зазначено: з Інтернет видання "Газправда" стало відомо, що справою цікавиться значна кількість громадян.

Доставка газу, скріншот: YouTube
Доставка газу, скріншот: YouTube

Ще минулого року суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко відмовив Волиньоблгазу у стягненні заборгованості за розподіл. Своє рішення він обґрунтував, зокрема, і тим, що ухвали регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – не пройшли державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.

Після такого обґрунтування, деякі ЗМІ помилково трактували цю заявку як визнання доставки газу незаконним.

Доставка газу, скріншот: YouTube
Доставка газу, скріншот: YouTube

У Національній комісії наголосили, що рішення не підлягають такій реєстрації – згідно із Законом про Національну комісію. Волиньоблгаз подав апеляцію на таке рішення Луцького міськрайонного суду, в результаті вигравши справу.

При цьому сам борг за доставку в цій справі був трохи більше ніж 10 тисяч гривень:

"За період з січня 2022 року по червень 2023 року споживачеві було нараховано заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу у розмірі 10371,58 грн".

Проте в апеляції облгаз стягнув із відповідача ще й судові витрати – майже 7 тисяч гривень.

На підставі викладеного з відповідача стягуються документально підтверджені судові витрати, яких зазнав позивач у межах цієї справи, а саме 2684 грн сплаченого судового збору за подання позову та 4026 грн. - за подання апеляційної скарги, а всього підлягає стягненню 6710 грн. витрат", - ідеться в ухвалі Волинського апеляційного суду.

Нагадаємо, "Газмережі" у терміновому порядку попередили українців: про це треба пам'ятати завжди.

Раніше повідомлялося, "Схема зі збору грошей": українці повстають проти "Нафтогазу" через неврахування показів лічильника.

Також, українці можуть повернути частину грошей, сплачених за газ: що потрібно зробити.