Нещодавно українці мали змогу вимагати перерахунку за комуналку, якщо послуги були неправильно надані або нараховані. Але, як з'ясував експерт із ЖКГ Олег Попенко, це нововведення, здається, більше на папері працює, ніж у реальному житті.

Постанова була ухвалена Кабінетом міністрів, завдяки якій тепер можна вимагати перерахунок за теплопостачання, водопостачання, водовідведення та навіть вивезення сміття.

Комуналка, РБК
Комуналка, РБК

Попенко каже, що без змін у відповідних законах держава ніби пропонує велосипед без коліс:

"Без внесення змін до Закону про ЖКП закону "Про комерційний облік", про особливості управління багатоквартирними будинками це не діючий документ."

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Він навів кілька прикладів:

  1. Довести якість теплопостачання чи водопостачання у багатоквартирному будинку – неможливо.
  2. Послуги постачають до входу до будинку, а втрати трапляються вже всередині. Нам це не виходить у плюс.
  3. Багатоквартирний будинок – це володіння всіх його мешканців. Закон свідчить, що вони відповідають за стан будинку, і всі витрати падають на нас.
  4. Враховуючи, що 85-90% багатоквартирних будинків потребують серйозного ремонту, і втрати там величезні – до 50%, чекати на якісні послуги просто не реально.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Тому, на його думку, це нововведення видається більшою спробою заспокоїти українців перед наступним ударом по тарифах, аніж практичною ідеєю для покращення послуг.