Для того, щоб піти на заслужений відпочинок, українцям потрібно накопичити необхідний страховий стаж для призначення пенсії. Однак в окремих випадках потрібний стаж можуть зарахувати навіть людині, яка офіційно не працювала.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного Фонду.

На особливі умови зарахування стажу заслуговують українці, які здійснюють догляд за громадянам з інвалідністю. Часто такий догляд ніяк не можна суміщати із повноцінною роботою.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Зазначається, що за Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено зарахування за певних умов до страхового стажу періодів догляду, зокрема за особою з інвалідністю I групи.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Однак, у Пенсійному Фонді попереджають, що для того, щоб період догляду за інвалідом І групи зарахували до страхового стажу, необхідно відповідати трьом критеріям:

  • людина має бути працездатною (не пенсійний вік та не мати інвалідності);
  • ніде не працювати у період догляду за особою з інвалідністю;
  • одержувати в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку чи компенсацію відповідно до чинного законодавства.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Важливо, що пільговий стаж зараховується лише після 01.01.2004, адже саме з цього моменту, закон який зарахову стаж вступив у силу.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, пенсіонерам дадуть жалюгідну надбавку: куди розігнатись на 258 гривень

Раніше портал Знай інформував, березнева індексація пенсій пройде повз них: кому зі стареньких не підвищать виплати

Також наш портал повідомляв, виживати стане простіше? У ПФУ розповіли про майбутні підвищення пенсій та надбавок