Для всіх наших шановних читачів є дуже важлива інформація. Важливо розібратися, хто і скільки 2024 року отримуватиме пенсії, а також коли і кому додадуть, і скільки потрібно стажу для призначення пенсійних виплат цього року.

Відомо, що надбавку у розмірі 4200 гривень можуть отримувати щомісяця борці за незалежність України у ХХ столітті, а також реабілітовані після репресій з політичних чи релігійних мотивів, які відбували покарання до 1991 року. Виплати цього року проведуть уперше.

Про це розповів заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Тернопільській області Володимир Івахов.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

"Для того, щоб цю пенсію за особливі заслуги було встановлено органами пенсійного фонду, цим людям необхідно звернутися з відповідною заявою до сервісних центрів Пенсійного фонду за місцем свого проживання або за місцем перебування в межах України. У будь-який сервісний центр. Але є необхідність поряд із документами для встановлення пенсій за особливі заслуги подати ще довідку особи, які визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті. Такі довідки видаються регіональними комісіями з реабілітації у регіонах, у тому числі й на Тернопільщині, – повідомив Володимир Івахов.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії
Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Донорам додали 292 грн

Прожитковий мінімум збільшився з 1 січня та становить 2 361 грн, а пенсії перерахують лише з 1 березня, повідомив Володимир Івахов. Перерахували вже надбавки для донорів. Скільки пенсії отримуватимуть у 2024 році ті, хто мав мінімальну зарплату, як перераховуватимуть виплати для пенсіонерів, які досі працюють, а також скільки отримуватимуть ті, хто пішов на пенсію 2024-го, дізнавалися "20 хвилин".

Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з 1 січня 2024 року (далі – прожитковий мінімум – прим. ред.) становить 2 361 грн. Це регламентовано статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік", повідомив Володимир Івахов.

Якщо ви призначили пенсії в період з 1 січня до 1 березня 2024 року, при її обчисленні застосовується розмір прожиткового мінімуму, визначений станом на 1 січня 2024 року. А ось перерахунок надбавки донорам уже провели та додали 292 грн.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Якою буде мінімальна пенсія?

Як визначено законодавством, для непрацюючих 65-річних пенсіонерів із необхідним стажем мінімальний розмір пенсії становить 40 відсотків від мінімальної заробітної плати, пояснили у Пенсійному фонді.

З 1 січня 2024 року мінімальну зарплату збільшено до 7 100 грн, тому мінімальна пенсія для зазначеної категорії осіб – 2 840 грн (7100*40%).

"З 1 січня 2024 року провели перерахунки пенсій непрацюючим 65-річним пенсіонерам із необхідним стажем. Проте внаслідок перерахунку стався перерозподіл складових пенсійної виплати та загальний її розмір для переважної більшості одержувачів пенсій не змінився. Це пов'язано з тим, що ухвала Уряду від 24 лютого 2023 року №168 встановила для зазначеної категорії осіб мінімальний розмір пенсії на рівні 3 120 грн.", - розповів Володимир Івахов,

Відповідно, доплата станом на 31 грудня 2023 року проводилася до такої суми, а 40 відсотків від 7 100 грн. – 2 840 грн. не перевищує зазначеного розміру (3 120 грн.).

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

У кого пенсії не буде

Для призначення пенсії у віці 63 років у період з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року необхідно мати страховий стаж від 21 до 31 року. Якщо ж у 2024 році вам виповнилося 65 і ви маєте стаж від 15 до 21 року, також маєте право на призначення пенсії за віком.

Якщо у вас менше 15 років страхового стажу, то органами Пенсійного фонду не призначається пенсійна виплата. У такому разі можете претендувати на призначення державної соціальної допомоги органами соціального захисту населення.

Нагадаємо, українцям перерахують на картку нову грошову допомогу: отримати можуть мешканці трьох областей.

Раніше повідомлялося, чи впливає неоплачувана відпустка на щорічну: експерти пролили світло на популярне питання.

Також, бракує кілька місяців стажу: українцям розповіли, чи призначать у такому разі пенсію.