Як виявилось, ранковий ритуал, який багато років вважався обов'язковою нормою, може приховувати у собі велику кількість небезпек. Ще в дитинстві нас вчать після пробудження насамперед заправляти ліжко. Фізична активність допомагає прокинутися і тіло налаштовується на новий день. Вже не говоримо про приємний зовнішній вигляд спального місця.

Проте дана "нешкідлива" звичка може спровокувати проблеми із здоров'ям. Не варто поспішати заправляти постіль одразу після підйому, і один із українських блогерів розповів чому.

Справа в тому, що в нашому будинку набагато більше мешканців, ніж можна уявити. Наприклад, у ліжку, постільній білизні, килимових покриттях, оббивці меблів, навіть у м'яких іграшках живуть неприємні сусіди – пилові кліщі.

Постільна білизна. Фото Freepik
Постільна білизна. Фото Freepik

Самі по собі вони не є небезпечними, але продукти їх життєдіяльності при взаємодії з тілом людини можуть руйнувати клітини шкіри та провокувати розвиток алергії та шкірних висипань, особливо у разі схильності людини до таких реакцій.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

За ніч людина не лише потіє, а й скидає дрібні частинки шкіри, які разом із теплом створюють ідеальні умови для поширення пилових кліщів. Якщо заправляти постіль безпосередньо після підйому, то тепле та вологе повітря залишиться під ковдрою, тому незримі сусіди почуватимуться справжніми господарями становища.

Заміна постільної білизни, фото minikar
Заміна постільної білизни, фото minikar

Фахівці радять не поспішати зі збиранням і залишати ліжко ненакритим деякий час, щоб ложе встигало провітритися і стати непридатним для розмноження пилових кліщів.

Для захисту свого здоров'я та зміцнення імунної системи необхідно давати ліжка "дихати" протягом години. Якщо вранці людина не вистачає часу на очікування, то немає нічого страшного в тому, що ліжко не буде заправлено весь день - це важливо для здоров'я, кажуть фахівці.

Не варто думати, що дана практика необхідна лише у спекотні місяці. Деякі люди практикують провітрювання свого ліжка влітку, оскільки вважають, мовляв, взимку та холодною весною немає жодної потреби. Це неправильне судження, адже в холодну погоду включається центральне опалення в будинках, і клімат у постільній білизні стає ще більш привабливим для паразитів.

Постельное белье, фото vsepodomu
Постельное белье, фото vsepodomu

Як запобігти поширенню кліщів у власному ліжку

Все дуже просто. Достатньо дотримуватися простих правил гігієни і регулярно прати постільну білизну за високої температури, ретельно сушити і гладити її. Раз на місяць фахівці рекомендують очищати постіль пилососом або пароочисником, щоб прогнати шкідників та комах.

Ще один крок до остаточного позбавлення від "непроханих гостей" - прання ковдр та подушок раз на 6 місяців. Якщо немає можливості випрати їх удома, слід віднести постіль у хімчистку, яка пропонує послуги з чищення ковдр та подушок.

Пилові кліщі бояться сонячного світла, свіжого повітря та сухості, тому для максимального ефекту не потрібно забувати про провітрювання приміщень.

Нагадаємо, як зрозуміти, що пухнастому улюбленцю потрібно змінити корм: причини, які не можна ігнорувати.

Раніше повідомлялося, агресивна хімія - не допоможе: спосіб очищення труб, про який не розповідають сантехніки.

Також, магазинна хімія так не зможе: простий спосіб зберегти колір одягу при пранні.