З початком нового року українці зіштовхнулися із змінами у тарифах на передачу та розподіл електричної енергії. Національна енергетична компанія "Укренерго" підняла тарифи на передачу на 9%, досягнувши позначки 528,57 гривень за МВт-годину.

Оператори систем розподілу енергії теж підняли свої тарифи в середньому на 8% для обох класів напруги, повідомляє Delo.ua.

Це рішення було ухвалене Національною комісією, що регулює енергетику та комунальні послуги, ще у грудні минулого року.

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

1 січня, коли ці тарифи набули чинності, передача електроенергії зросла на 8,9%, а тарифи на диспетчеризацію збільшилися на 9,4%.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Дивно, що у їх розрахунках "Укренерго" передбачало, що тариф на передачу мав скласти 785,44 гривень/МВт-година у 2024 році. Однак, за альтернативним розрахунком, з урахуванням змін на ринку, передбачувана ціна склала 709,84 або 619,84 гривень/МВт-година.

З 1 січня почали діяти нові тарифи на розподіл електроенергії для операторів систем розподілу. Вони різняться залежно від класу напруги та регіону, однак у середньому були збільшені на 8%.

Таким чином, для компанії ДПЕК "Київські електромережі" з 1 січня встановили тариф на послуги з розподілу електроенергії на рівні:

  • першого класу напруги – 194,26 гривні/МВт-год (без ПДВ, збільшення на 7%);
  • другого класу напруги – 767,54 гривні/МВт-год (без ПДВ, збільшення на 4,6%).

В той же час тариф на розподіл електроенергії тієї ж компанії в Київській області для першого класу напруги зріс на 7,9% до 402,53 гривні/МВт-год (без ПДВ), для другого – на 10,4% до 1600,73 гривні/МВт-год.

Тарифи на електрику, скріншот: YouTube
Тарифи на електрику, скріншот: YouTube

Такі зміни торкнулися й бізнесу. В умовах ринку електроенергії вартість для непобутових споживачів залежатиме від кількох факторів, включаючи тарифи на передачу та розподіл, біржову ціну на електроенергію, а також податки та послуги постачальника.

Експерти передбачають можливе зростання тарифів на електроенергію для бізнесу до 20% у 2024 році порівняно з 2023. Це зростання буде пов'язане з інфляцією, девальвацією гривні, і навіть можливими військовими конфліктами та їх наслідками для критичної інфраструктури.

У міністерстві енергетики запевняють, що тарифи для населення залишаться незмінними до кінця опалювального сезону. Тим не менш, багато експертів передбачають можливий перегляд цієї ситуації після завершення опалювального сезону, у більш теплі пори року.

Нагадаємо, тарифи у 2024 році: українцям відповіли, чи очікувати підвищення цін на газ

Раніше ми писали про підвищення цін на електроенергію: українцям показали доленосне рішення