Питання тарифів на комунальні послуги завжди привертають увагу, особливо коли йдеться про підвищення цін на водопостачання та водовідведення. Це викликає занепокоєння серед громадян з огляду на зростання витрат на електроенергію, матеріали та заробітну плату.
В Україні на 2024 рік заплановано збільшення тарифів на водопостачання та водовідведення на 50%, стверджує президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький.

Лічильник води. Фото: скрін youtube
Лічильник води. Фото: скрін youtube

"Оскільки тарифи на цей рік не були встановлені, то на 2024 рік їх потрібно підвищити приблизно на 50%", — додав Новицький.

Давайте розберемо, які фактори вплинули на необхідність такого рішення і як воно може вплинути на життя людей.

"В цілому, вартість складових зросла в 1,5-3 рази. Крім того, 2021 року, коли встановлювали тариф, не врахували заробітну плату. Нині вона середня по галузі – близько 10 тис. грн. Тому в нас відбувається відтік кадрів, а ще тисячі наших працівників зараз у ВСУ, — відзначив Новицький.

Тарифи на воду, скріншот: YouTube
Тарифи на воду, скріншот: YouTube

Таким чином, нові ціни спрямовані на компенсацію зростання витрат на електроенергію, матеріали та заробітну плату. Водоканали зіткнулися з відпливом кадрів та збільшенням витрат, викликаних ремонтами та неврахованим рівнем заробітної плати.
Президент Асоціації «Укрводоканалекологія» висловив стурбованість відпливом кадрів із галузі, зазначивши, що багато працівників перейшли служити до Збройних Сил України.
Заплановане підвищення тарифів на 50% на 2024 рік матиме значний вплив на бюджети сімей та домогосподарств, викликавши збільшення видатків на 60 гривень для сім'ї із трьох осіб.

Нагадаємо, треба знати всім платникам податків: українцям пояснили важливий нюанс

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Раніше ми писали, ммісячна платіжка із сумою, як за півзими: клієнти "Нафтогазу" не розуміють, звідки беруться борги

Як повідомляв наш портал, 450 гривень на оплату комуналки: тисячам українців перерахують гроші