Коли управління з податків починає стягувати гроші з особи, яка не сплатила податки вчасно, вони повинні робити це у певні терміни. Якщо борг нарахований раніше, ніж мав бути нарахований, податківці мають право стягнути борг протягом 1095 днів, якщо це обґрунтовано.

Про це Податкова служба України повідомила на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі.

Податки, LexInform
Податки, LexInform

На порталі в рубрики Питання/Відповіді постало питання, чи враховуються терміни давності, визначені ПКУ, при нарахуванні пені на суму грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами документальної перевірки?

У НСУ відповідають, що якщо суд вирішить стягнути цей борг, то він може робити це доти, доки борг не буде повністю погашено.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Також є правило, що якщо сума боргу платника податків менша за 180 неоподатковуваного мінімуму, то податкова служба не направить вимогу про погашення боргу.

Варто нагадати, що згідно з Податковим кодексом України, неоподатковуваний мінімум — це сума розміром 17 грн.

Однак, якщо сума перевищить 180 таких, вимога про погашення боргу буде надіслана. Якщо це станеться, термін для стягнення боргу розпочнеться з дня, коли сума перевищила 180 ПДМГ.

Отже, пеня почне нараховуватись з наступного робочого дня після останнього дня, коли був граничний строк для сплати платником податків, якщо загальна сума боргу перевищує 3060 гривень. Якщо минуло понад 1095 днів з моменту, коли могла бути нарахована пеня платнику податків, та сума боргу більше 3060 гривень, пеня не нарахується.

А ми нагадуємо нашим читачам, як не "влипнути" на кругленьку суму: нахабна схема, про яку потрібно знати власникам газового лічильника

Раніше ми писали про те, що жінка, йдучи на пенсію, приготувала колегам "космічний" тортик, а потім опинилась у суді

Як повідомляв Знай.ua, готуйте ліхтарики: в "Укренерго" анонсували важкі дні для енергосистеми