Вже 2023 року в Україні Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг може розробити граничні тарифи на утримання внутрішньобудинкової газової інфраструктури. Відомо, що йдеться про плату за утримання "труб" у багатоквартирному будинку.

Якщо українці самі не звернуться за підписанням договору, то міститиме інфраструктуру повинен буде оператор газорозподільних систем.

Про це розповіли експерти з консультаційного центру "ГазПравда" на своєму офіційному порталі

Тарифи на газ. Фото: скрін youtube
Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

Повідомляється, що граничні тарифи ще мають затвердити. Однак, ймовірно, їх розмір вважають як 1/12 частину вартості технічного обслуговування внутрішньобудинкової системи з кожного користувача газом.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Тобто, якщо в будинку 100 квартир, то вартість річного техобслуговування поділять на 100. Отриману суму поділять на 12 – це буде місячна платіжка.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

Після введення третьої платіжки раз на рік фахівці повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявність вільного доступу до них, стан фарбування та кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладки через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду. І, у разі потреби, відновлюють його.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

У багатоквартирних будинках раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу.

Щорічно перевіряється працездатність запірних пристроїв, встановлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії та олії. Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників, проте не рідше одного разу на рік, здійснюється ТО газового обладнання.

Нагадаємо, можна повернути гроші: в "Нафтогазі" пояснили як це зробити.

Раніше повідомлялося, про це важливо нагадати: які зміни чекають на пенсіонерів у грудні.

Також, зимова комуналка: українцям розповіли, до яких тарифів готуватися.