На 2024 рік заплановане підвищення прожиткового мінімуму. У Мінсоцполітики розповіли, як це вплине на дитячі виплати.

Перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак розповіла, що наступного року через підвищення прожиткового мінімуму, зросте розмір деяких виплат.

Мама з дитиною, фото: Знай.ua
Мама з дитиною, фото: Знай.ua

На сьогодні установлено прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років у розмірі 2 272 грн, для дітей віком від 6 до 18 років — 2 833 грн.

У проєкті закону України "Про державний бюджет України на 2024 рік" передбачається встановити прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років — 2 563 грн, для дітей віком від 6 до 18 років — 3 196 гривні.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці
Показати ще

Мама з дитиною, фото johnsonsbaby
Мама з дитиною, фото johnsonsbaby

Підвищення прожиткового мінімуму "сприятиме соціальній підтримці сімей з дітьми та забезпечить підвищення 2024 року розміру державної соціальної допомоги, який залежить від прожиткового мінімуму."

Виплати у разі народження (усиновлення) дитини

На сьогодні законом № 2811 розмір допомоги у разі народження (усиновлення) дитини встановлено в сумі 41 280 грн незалежно від кількості народжених дітей у сім’ї.

Одноразово виплачується 10 320 грн, решта суми допомоги — протягом наступних 36 місяців рівними частинами, по 860 грн.

Мама з дитиною, ілюстраційне фото Знай.uа
Мама з дитиною, ілюстраційне фото Знай.uа

На 2024 рік підвищення виплати при народжені дитини не заплановане. Адже сума встановлена законом і не залежить від розміру прожиткового мінімуму.

"Пакунок малюка" або грошова компенсація

Батьки новонароджених дітей мають право отримати одноразову натуральну допомогу "пакунок малюка" або грошову
компенсацію його вартості. "Пакунок малюка" надається на кожну новонароджену дитину.

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги на одну дитину становить три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для дітей віком до 6 років. Станом на листопад 2023 року — 6 816 грн.

Новонародженні, фото з Фейсбук
Новонародженні, фото з Фейсбук

Допомога матерям-одиначкам

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Максимальний розмір допомоги становить:

  • На дітей віком до 6 років — 2 272 грн;
  • На дітей віком від 6 до 18 років — 2 833 грн.

Виплати аліментів на дитину

Тимчасова допомога надається дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їх невідоме.

Мама і дитина, скріншот: Youtube
Мама і дитина, скріншот: Youtube

На сьогодні розмір тимчасової допомоги розраховується як різниця між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги.

Мама з дитиною, фото: Getty Images
Мама з дитиною, фото: Getty Images

Максимальний розмір такої допомоги становить:

  • Для дітей віком до 6 років — 2 272 грн;
  • Для дітей віком від 6 до 18 років — 2 833 грн.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться обирати одну людину із сім'ї: в Україні запрацювали нові правила для ВПО.

Також наш портал інформував, зарплата підніметься на кілька тисяч: кому з українців пощастить наступного року.

Крім того, ми писали, на страх немає часу: коли і кому в Україні потрібно пройти ідентифікацію, щоби не втратити пенсію.