Для всіх наших читачів, які продовжують стежити за економічною ситуацією в країні, є важливі новини щодо цін на харчові продукти. За прогнозами експертів, до кінця 2023 року зберігатиметься тенденція до підвищення цін на овочі, фрукти та інші продукти. Справа в тому, що для цього є одна "важка" причина.

Про те, що ціни зростатимуть через сезонні чинники, розповів голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України Олександр Гайду.

Ціни на продукти, фото: Знай.ua
Ціни на продукти, фото: Знай.ua

"Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх слід зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, які не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства , В яких є склади, намагаються "розтягнути" реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою", - заявив Олександр Гайду.

Найбільше дорожчатимуть овочі та фрукти на 5 – 10% щомісяця. Також збільшиться ціна на молочні вироби – на 3-5%, а взимку суттєво зміниться ціна на яйця.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

"Рекордсменом зі зростання цін цього року знову будуть курячі яйця. Більшість яєць в Україні виробляється саме в невеликих господарствах. Зараз ми знаходимося в точці, коли зменшується пропозиція від домогосподарств і ціна починає підніматися. Тому велика ймовірність того, що до новорічних свят ціни досягнуть показника минулого року, коли яйця на полицях коштували близько 75 гривень за десяток", – сказав він.

Ціни на продукти, фото: Знай.ua
Ціни на продукти, фото: Знай.ua

Незважаючи на це, він зазначив, що вартість продовольства цієї осені значно нижча за минулу. Наприклад, гречка зараз дешевша вдвічі, ніж минулого року, до того ж її врожай рекордний, тому це сприятиме зниженню ціни на крупу.

Як інфляція вплине на ціни

За даними Держстату, споживчі ціни зросли на 0,5%, тоді як у серпні цей показник становив 1,4%, у липні – 0,6%.

"Загалом зростання цін залишалося в тренді, що відповідає показникам інфляційної динаміки та таргетів мирного часу – з початку року споживча інфляція становить 3%, а річні темпи й надалі уповільнювалися – до 7,1% (з 8,6% у попередньому місяці) ", – повідомляють у Мінекономіки.

Нагадаємо, відбивні та котлетки зачекають? Супермаркети оновили ціни на свинину, яловичину та сало.

Раніше повідомлялося, може бути дешевшим? В Україні зростає виробництво молока, що з цінами.

Також, майонез, дитячі пюрешки, цукерки і навіть червона рибка за приємними цінами: настав час бігти в "Сільпо" за знижками.