Незважаючи на те, що сьогодні робити покупки, оплачувати комунальні послуги, штрафи, здійснювати будь-які транзакції можна віддалено, іноді все ж таки доводиться користуватися послугами банкомату.

І, на жаль, іноді трапляється так, що він з'їдає вашу картку. Така несподівана ситуація часто призводить до паніки і людина в результаті не знає, що робити. Тому українцям докладно пояснили, що робити у такому разі.

банкомат
банкомат

Що робити, коли банкомат зажував картку

Спробуйте визначити, чому саме банкомат "проковтнув" картку, адже від цього залежатимуть ваші подальші дії. Причини можуть бути такими:

  • Технічна несправність банкомату, що спричинила збій у системі. У такому разі ви бачитимете тільки край своєї карти, але дістати її не зможете.
  • Карта прострочена чи заблокована банком.
  • Карта має електромагнітне чи механічне пошкодження. Якщо після завершення операції клієнт не забрав картку.
  • Некоректне введення ПІН-коду є найчастішою причиною. Зазвичай банк надає три спроби запровадження.

Банкомат, фото: nguoivietodessa.com
Банкомат, фото: nguoivietodessa.com

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Дії, які потрібно виконати, не відходячи від банкомату:

  1. Врахуйте, що буває таке, що термінали зависають, іноді досить почекати кілька хвилин і знову запрацює.
  2. На кожному банкоматі є кнопка Cancel, Скасувати, натиснувши її можна видалити карту. Важливо утримувати кнопку 3-5 хвилин, а не натискати кілька разів поспіль. На екрані з'явиться повідомлення, в якому вам буде запропоновано анулювати операцію. Необхідно продовжувати однією рукою утримувати кнопку "Скасувати", а іншою – підтвердити скасування операції на екрані.
  3. Якщо банкомат розташований у приміщенні банку, слід звернутися до співробітника за допомогою.

Банкомати не працюють на окупованих територіях. Фото: скриншот з  відео
Банкомати не працюють на окупованих територіях. Фото: скриншот з відео

Якщо повернути картку відразу не вдалося, необхідно її заблокувати. Тому відходьте від банкомату доти, доки ви не заблокували картку. Адже з часом банкомат може перезавантажитись, скинути всі операції та повернути картку. Пошукайте на банкоматі номер компанії, яка його обслуговує та зв'яжіться з її фахівцями, дотримуючись їх інструкцій.

Як заблокувати банківську картку

Для цього потрібно зателефонувати до свого банку і дотримуватися вказівок або зробити це через мобільний додаток. Опція блокування картки є у будь-якому мобільному банкінгу. Також можна звернутися до працівника банку, якщо банкомат розташований безпосередньо у приміщенні. Для блокування картки в такому випадку знадобиться паспорт, посвідчення водія або інший документ, що засвідчує особу.

Банкомат. Фото: youtube
Банкомат. Фото: youtube

Нагадаємо, що банкомати "крадуть" гроші: українка розповіла про "сюрприз" від ПриватБанку.

Раніше ми повідомляли, що українець відкрив рахунок у Monobank і одразу став боржником.