Чимало наших шановних читачів чи хотіли б знати, як у листопаді 2023 року можуть змінитися ціни на послуги ЖКП. Наприклад, скільки коштуватиме блакитне паливо, опалення та гаряча вода на осінньо-зимовий період.

Варто відзначити одразу той факт, що станом на кінець жовтня змін у тарифах на комуналку не передбачається. Проте є думки експертів, які впевнені, що вже 2024 року ціни знову зростуть.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу "На пенсії".

Оплата комуналки, скріншот: YouTube
Оплата комуналки, скріншот: YouTube

Вартість електрики залишиться для українців незмінною з червневого підвищення. Наразі всі українські споживачі платять 2,64 грн за кВт/год. За даними Міністерства енергетики, така вартість електроенергії збережеться до кінця опалювального сезону.

Популярні новини зараз
Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими
Показати ще

Українці, у яких встановлені двозонні лічильники, можуть заощадити, заплативши за світло, спожите вночі 1,32 грн за кВт/год.

Вартість водопостачання та водовідведення поки що не змінювали, тобто з початку місяця українці за ці послуги платитимуть так само, як і у жовтні.

Оплата комуналки, скріншот: YouTube
Оплата комуналки, скріншот: YouTube

Тариф на газ також залишився незмінним, але доставка газу коштуватиме менше. Отже, у листопаді вартість газу буде 7,96 грн за м³.

Вартість доставки для деяких споживачів зменшиться через те, що тепер враховується лише газове обладнання побутових споживачів, яке функціонує і не є опломбованим.

Оплата комуналки, скріншот: YouTube
Оплата комуналки, скріншот: YouTube

Як можуть підняти тарифи у 2024 році

Очікується, що наступного року можуть встановити таку вартість комунальних послуг:

- електроенергія: 5 – 6 грн за кВт/год.

- газ: підніметься в ціні двічі: спочатку до 11 – 13 грн, потім – до 15 грн за кубометр.

- тепло та гаряча вода: можуть стати дорожчими на 30 – 50 відсотків у різних регіонах.

Тим не менш, на підвищення деяких тарифів діє мораторій під час воєнного стану та протягом півроку після того, як його знімуть. Тож вартість централізованого опалення, гарячого водопостачання та розподілу газу залишається незмінною до кінця війни.

Нагадаємо, субсидія на комуналку: скільки залишилося часу, щоб оформити допомогу на зиму.

Раніше повідомлялося, що економія до 50%: як українцям не переплачувати за комуналку в опалювальний сезон.

Також, "Який рахунок?": у "Нафтогазі" пояснили, як виправити проблему з платіжками у "Приват24".