Для всіх наших шановних читачів, які з великою відповідальністю стежать за платіжками по комуналці, є дуже важливі новини. А якщо точніше, то навіть показові історії, з яких можна отримати корисну інформацію на майбутнє.

Так, до редакції газети "На Пенсії" звернулася харків'янка, яка на даний момент проживає у Вінниці у гуртожитку, також має статут "ВПО". За її словами, підприємство "Харківгаззбут" нарахувало до заборгованості за комунальні послуги ще пеню, і 3% річних, і подало на пенсіонерку до суду.

Юрист, яка допомагала, не заперечила рішення суду, і тепер читачка хоче знати, як їй бути з оплатою комунальних послуг.

Оплата комуналки, скріншот: YouTube
Оплата комуналки, скріншот: YouTube

Ситуації бувають різні

На жаль, українка не вказала, чи мешкає ще хтось у її квартирі у Харкові. Можливо, пенсіонерка поїхала до іншого міста, а хтось із її близьких живе там та користується комунальними послугами.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Кожна ситуація – індивідуальна. Тож розглянемо кілька.

Якщо ви жили одні і надали копію довідки про статус ВПО, написали заяву на це підприємство, що нині не проживаєте у цій квартирі, вам не повинні нараховувати за комунальні послуги. Зверніть вашу увагу: якщо у вас змінилися доходи, сімейний стан, місце проживання, обов'язково надайте копії довідок та повідомляйте про це комунальні підприємства.

Якщо там живуть інші родичі, їм нараховуватимуть за комунальні послуги, доки вони не підтвердять, що нині там не перебувають. Але ваше проживання вже не враховуватимуть.

Якщо вам нараховують пеню, можете написати скаргу на це підприємство, адже згідно з Постановою КМУ "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг у період військового стану" № 206 від 5 березня 2022 року передбачено, що до припинення або скасування військового стану в Україні забороняється нарахування та стягнення:

- неустойки (штрафів, пені);

- інфляційних нарахувань;

- процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та (або) неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

"хрущовка", фото з вільних джерел
"хрущовка", фото з вільних джерел

Можете позиватися до суду, якщо вважаєте, що ваші права порушені.

Щодо того рішення суду, про яке ви повідомляєте, складно щось порадити, не знаючи змісту позовних вимог підприємства до вас – який період оплати було нараховано, кількість мешканців.

Судове засідання. Фото: скрін Ютуб
Судове засідання. Фото: скрін Ютуб

Про строки оскарження рішення суду

Відповідно до частини 1 статті 354 ЦПК, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на рішення суду – протягом п'ятнадцяти днів з дня його оголошення.

Якщо на судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Якщо термін оскарження не минув, ви можете звернутися до центрів безкоштовної правової допомоги, щоб допомогли написати апеляційну скаргу, враховуючи ваші документи або аргументи.

Нагадаємо, "Вплине...": українцям розповіли, як на "теплих" субсидіях позначиться продаж особистого майна.

Раніше повідомлялося, частина українців платитиме за комуналку по-новому: кого торкнуться зміни.

Також, що робити, якщо відмовили у субсидії через борги: інструкція для українців.