Через великі черги на повірки, споживачі світла, гарячої та холодної води будуть платити у три рази дорожче.

Понад рік повірки лічильників не проводилися через введений військовий стан. Зараз на підприєствах не встигають перевіряти прилади, а з лічильників утворюються величезні черги. Проте це не найбільша проблема. Про те чим загрожує несвоєчасна повірка лічильників води, світла пише "BIG KYIV".

Електролічильник. Фото: скрін youtube
Електролічильник. Фото: скрін youtube

До "Київтеплоенерго" мешканці столиці на повірки здали 130 тисяч лічильників, з них зараз перевірено лише 30 тисяч. Така кількість пристроїв пов'язана з тим, що процедуру не проводили понад рік.

За словами голови спілки споживачів комунальних послуг, Олега Попенка це приводить до того, що громадяни платять в два-три рази більше. Адже при відсутності лічильника, розрахунок проводять за спеціальною формулою.

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

В черзі лічильників "Київводоканалу" приладів не менше. За словами головного інженера розрахункового департаменту Євгена Шкадро загальна кількість неповірених лічильників - близько 300 тисяч. З них 140 тисяч для гарячого водопостачання, а 160 - холодного.

Лічильник води. Фото: скрін youtube
Лічильник води. Фото: скрін youtube

Подібна проблема з’явилася після того, як Кабінет міністрів після року перерви зобов’язав виконати перевірку у короткий строк. Для повірки потрібно надати пристрої, строк експлуатації яких перевищує 4 роки. Під кінець минулого опалювального сезону перевірка була повернута. В результаті лічильників назбиралося занадто багато, а підприємства з ними просто не справляються.

Через це компанії по всій країні подають звернення до Кабміну, щоб збільшити строки перевірки. Тільки так споживачі будуть платити менше, а підприємства встигнуть виконати процедуру. Окрім лічильників, які вже знаходяться на повірці, скоро буде нова хвиля – є багато приладів, строк яких більше ніж 4 роки.

Але попри масові звернення підприємств, влада повідомляє, що змін у строках проведення перевірки не передбачається.

Нагадаємо, портал Знай інформував, безкоштовна установка смарт-лічильників: в обленерго розповіли, як записатися до програми

Раніше на порталі Знай повідомлялося, ваш лічильник встановлений неправильно, тому ви більше платите за газ: українцям розповіли про важливий нюанс

Також, наш портал інформував, "Важко порахувати?": як вирішити популярну проблему з газовим лічильником