В Україні деяким домогосподарствам можуть безкоштовно замінити старі лічильники на "розумні" прилади обліку. Як можна потрапити до програми, розповіли у пресслужбі "Прикарпаттяобленерго".

Безкоштовне встановлення смарт-лічильників відбувається в рамках програм, які визначає та затверджує Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та державних послуг.

Заміна електролічильника. Фото: скрін youtube
Заміна електролічильника. Фото: скрін youtube

"Відповідно до вимог, заміну на багатотарифні лічильники безкоштовно проводять там, де цього вимагає економічна доцільність, автоматизація приладів обліку, можливість знизити втрати та якщо лічильники вийшли зі свого терміну експлуатації", - пояснили споживачам.

Електролічильник. Фото: YouTube
Електролічильник. Фото: YouTube

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Тобто потрапити до програми безкоштовної заміни лічильників за власним бажанням у споживачів не вийде. Населені пункти чи багатоквартирні будинки обирають безпосередньо енергетики.

Варто зазначити, що встановлення так званого "розумного" лічильника дозволить заощадити на електроенергії. Прилад обліку вважатиме спожиту електроенергію за двома тарифами - денним (2,64 грн кВт/год) та нічним (1,32 грн кВт/год). Також лічильник автоматично надсилає показники.

Раніше портал Знай повідомляв, українців порадували гарною новиною щодо лічильників води: виконати важливу процедуру стало простіше.

Також наш портал інформував, "Нафтогаз" ламає голови пенсіонерам, надсилаючи одразу по три квитанції: "Заплутати та гроші здерти".

Крім того, ми писали, ніхто не проживає, а платіжки за транспортування газу приходять: у "Нафтогазі" розповіли, чи потрібно платити.