Досить поширена в Україні практика постійне збирання грошей школи з батьків.

Час від часу виникає потреба у коштах на штори, дошки та інше знаряддя. Та чи законними є такі збори? На це питання відповіли в прес-службі офіса омбудсмана.

За словами омбудсмана, обов’язок батьків – піклування про дітей, а школи – забезпечувати безоплатність та доступність повної загальної середньої освіти.

Діти в школі. Фото: кадр з відео
Діти в школі. Фото: кадр з відео

Згідно зі статтею 53 у Конституції України, діти мають право здобувати освіту без внесення плати за надання освітніх послуг.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Там описано не тільки право дітей, а категоричну заборону збору коштів учасниками освіти. Це регламентується положенням законів "Про освіту" та про "Повну загальну середню освіту". За законом, фінансуються державні та комунальні заклади освіти за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел фінансування. Інші джерела фінансування повинні не бути заборонені законом.

Зважаючи на це, абсолютно всі вимоги адміністрації до батьків учнів щодо зборів коштів на ремонт, підручники, миючі засоби та інше, абсолютно безпідставні та незаконні.

Школа, фото: скріншот з відео
Школа, фото: скріншот з відео

Заклади освіти, які є отримувачами публічних коштів, зобов’язані представити звіт про використання грошей. Даний фінансовий документ вони повинні публікувати на своїх веб-сайтах. Там повинні бути розписані надходження та витрати. Також вони зобов’язані звітувати про кошти, які отримуються з інших джерел.

Коли вимоги у сфері забезпечення освіти порушуються, то в законі передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за такі випадки. Вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди є незаконним та карається згідно кримінального Кодексу України.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Якщо кошти все ж таки збирають, можна написати заяву на ім’я директора про примусове збирання коштів. Якщо адміністрація школи на це ніяк не відреагувала, варто звернутися до департаменту освіти. Якщо і департамент не надав реакції, варто писати заяву до поліції про вимагання коштів.

Нагадаємо, портал Знай інформував, Ельвіра Кириленко розповіла про плани Міністерства освіти скасувати оцінки у школах: «Щоб позбавити дітей зайвого стресу»

Раніше на порталі Знай повідомлялося, опалювальний сезон 2023-2024: коли він стартує і скільки триватиме

Також, наш портал інформував, в Україні скасують заочну та вечірню форми навчання