В Україні протягом 2023 року відбулося три етапи підвищення пенсійних виплат. Сюди входить весняна індексація, перерахунок для пенсіонерів, що працюють, а також ще одна індексація в липні. Суми були різними, від 150 до 1500 гривень.

У Пенсійному фонді також нагадали, що у жовтні 2023 року не планів щодо підвищення пенсій, окрім як для громадян, яким цього року виповниться 70, 75 та 80 років. Вони можуть розраховувати на вікове збільшення.

Пенсіонери, які досягли 80-річного віку, отримують збільшення у розмірі 570 грн. Пенсіонери від 75 до 80 років отримають доплату 456 грн, а люди від 70 до 75 років — 300 грн.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

За попередніми даними, наступний перерахунок пенсій заплановано на весну 2024 року. У Кабміні заявляють, що надалі пенсійний сектор зазнає реформування, а розміри пенсій мають збільшитись.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Окрім того, частина пенсіонерів може претендувати на доплати міжнародних організацій.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Так, додаткову фінансову допомогу буде призначено тим, хто відповідає трьом критеріям:

- офіційна пенсія має бути нижчою за три тисячі гривень;

- людина пенсійного віку з 1 березня 2023 року не отримувала додаткової фінансової допомоги від міжнародних організацій або доплат на проживання для ВПО;

- Пенсіонер повинен проживати на прифронтових територіях.

Подати заявку на отримання додаткової виплати можна на платформі "єДопомога". Сума доплати становитиме різницю між 3 тисячами гривень та розміром державної пенсійної виплати, але не менше 100 гривень. Тобто з пенсією 2500 гривень доплата від ООН становитиме 500 гривень.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Чи відбудуться зміни мінімальної пенсії у 2023 році

До початку повномасштабного вторгнення індексація мінімальної пенсії відбувалася двічі на рік під час перегляду розміру прожиткового мінімуму. Але 2023 року цього не сталося і протягом усього року діяла одна фіксована сума.

Отже, мінімальна пенсія становить 2093 грн. та її перегляд запланований на 2024 рік. Попередньо сума має збільшитися до 2361 грн.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Мінімальна заробітна плата з 1 жовтня

2022 року пресслужба Міністерства фінансів України повідомляла, що підвищення мінімальної заробітної плати у проекті державного бюджету на 2023 рік не закладається і вона має залишитися на рівні 6700 гривень (без урахування податку).

Отже, у жовтні 2022 року відбулося останнє підвищення мінімальної зарплати із 6500 грн до 6700 грн.

Проте мінімалка може збільшитись уже з 2024 року. Така пропозиція була зроблена Федерацією профспілок України. За її даними, протягом наступного року мінімальна зарплата збільшуватиметься у два етапи: з 1 січня – 7100 грн., з 1 липня – 8000 грн.

Тоді як прожитковий мінімум становитиме 2920 грн – на дорослу дитину, 2563 грн та 3196 грн – на дітей до 6 років та від 6 до 18 років відповідно.

Нагадаємо, українцям збільшать субсидії на комуналку.

Раніше повідомлялося, у ПФУ чи онлайн: українцям розповіли, як відновити пенсійне посвідчення у зручний для них спосіб.

Також, пенсії у жовтні: кому будуть встановлені щомісячні доплати.