Страховий стаж громадянина - стаж, при якому особа сплачує щомісячний мінімальний страховий внесок та підлягає пенсійному страхуванню з боку держави.

Багато українців працюють за кордоном хоча б частину життя. І виникає питання, чи враховуватиметься стаж за кордоном у виплату пенсії в Україні. На це питання відповіли в редакції "НаПенсії".

Трудовий стаж
Трудовий стаж

Зарахування страхового стажу за межами України, можливе лише з країнами, які уклали з нашою країною відповідний договір. Згідно ньому, держави можуть обмінюватися даними, надсилати листи, де підтверджується страховий стаж особи, яка працювала в даній країні.

Цим питанням займається Пенсійний фонд України. Тому, громадянину не потрібно їхати до тієї країни або ж надсилати запити.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Однак, зарахувати стаж неможливо в тих країнах, з якими в України немає договору або ж він був розірваний.

Так, якщо в громадянина є стаж, набутий на території росії, то врахувати його при призначенні пенсії стане неможливо. Угода між Україною та росією втратила чинність минулого року.

Нещодавно в ефірі національного телемарафону новин, Дарія Марчак завила про те, що цю проблему намагаються вирішити.

Дарина Марчак. Фото: скриншот Facebook
Дарина Марчак. Фото: скриншот Facebook

Окрім цього, Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроєкт, який передбачає зарахування стажу громадянина, який працював в державі, що входила до складу Радянського союзу. Проте чи приймуть остаточно цей законопроєкт невідомо.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, ПФУ терміново звернувся до українців: що потрібно знати

Раніше портал Знай інформував, щоб не залишитися з копійками в гаманці у старості: як українцям отримати гідну пенсію

Також наш портал повідомляв, можна залишитися без стажу або його значної частини: хто з українців в зоні ризику