В Україні розмір пенсії залежить від декількох факторів, але заробітна плата – один із найвпливовіших. Також ПФУ при розрахунку враховує стан здоров'я та вік, адже завдяки їм і нараховуються надбавки.

Українці, отримуючи пенсію, можуть претендувати за кожен відпрацьований рік лише на 1% розрахункового заробітку. Якщо людина офіційно заробляє менше середнього, тобто близько 14 тисяч грн, вона може отримувати лише мінімальну пенсію.

Гроші. Фото: Telegram
Гроші. Фото: Telegram

Це означає, що для отримання пенсії не менше 10 тисяч грн потрібно заробляти хоча б 30 тисяч грн. При цьому ПФУ враховує лише офіційний дохід громадян під час розрахунку пенсії.

Українці, які виходитимуть на заслужений відпочинок після 2027 року, повинні мати щонайменше 35 років стажу, інакше їм доведеться працювати до 63 чи 65 років. Втім, експерти вважають, що на той час мало хто матиме достатній стаж.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати наступний стаж роботи:

  • у 2023 році – від 30 років стажу;
  • у 2024 році – від 31 року стажу;
  • у 2025 році – від 32 років стажу;
  • у 2026 році – від 33 років стажу;
  • у 2027 році – від 34 років стажу;
  • у 2028 році – від 35 років стажу.

А от ті громадяни, які бажають вийти на заслужений відпочинок у 65, мають відпрацювати щонайменше 15 років.

Нагадаємо, чи буде субсидія, якщо особовий рахунок оформлено на іншого: у ПФУ відповіли

Раніше ми писали про те, що без зайвих дій і купи папірців: як оформити субсидію за спрощеною процедурою

Як повідомляв Знай.ua, якщо вчасно не передати свідчення лічильника, нарахують зайві цифри у платіжці: українці скаржаться на терор від YASNO