В Україні регулярно змінюються ціни на продукти, але деякі все ж таки залишаються відносно стабільними - на соняшникову олію. Наразі воно в середньому коштує близько 65 грн за літр.

Експертка у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "Агро перспектива" Лариса Гук розповіла, чи буде олія завжди такою доступною.

Виробники не прогнозують можливе зростання цін на олію, тому що на ситуацію впливає чимало чинників. Один із них - вартість нафти, як би дивно це не звучало. За оцінками асоціації "Укрмаслопром", щоразу, коли нафта дорожчає на 10 доларів, вартість олії зростає на 30-50 доларів.

"Чи слід чекати неприємних сюрпризів від соняшникової олії? Швидше, ні, ніж так. Але треба пам'ятати, що не завжди високий рівень пропозиції визначає ціну на полиці", - каже Лариса Гук.

Олія соняшникова, фото telegraf
Олія соняшникова, фото telegraf

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще
Також експерт зазначає здешевлення борошна. За її словами, не варто боятися істотного зростання цін, проте окремі млини вже мають труднощі із закупівлею якісної пшениці, тому не виключають деякого підвищення вартості продукту незабаром.

"В аграрній спільноті подейкують, що в окремих регіонах пшениці 2-го та 3-го класів сумарно більше 10% не набереться. Низька якість пшениці істотно підтримує ціни. Дорога сировина, самі розумієте, тягне за собою і ціни на готовий продукт. Особливо на печиво та інші кондитерські вироби", - розповіла вона.

Борошно. Фото Freepik
Борошно. Фото Freepik

Нагадаємо, в Україні "рекордно" впала ціна на дуже важливий овоч - фермери у ступорі, споживачі радіють

Раніше ми писали про те, що українців попередили про подорожчання молока восени: що провокує зростання цін

Як повідомляв Знай.ua, зайвий раз себе не побалуєш: супермаркети переписали ціни на рибу та консерви