Українці під час війни набралися пристойних боргів за комунальні послуги, у реєстрі налічується сотні тисяч людей. Якщо проігнорувати їхнє погашення, споживачам можуть заблокувати доступ до банківських рахунків за рішенням суду.

Втім, боржникам точно не відключать комунальні послуги, поки діє військовий стан. Крім того, від примусової оплати звільнили переселенців, які мешкають у зоні бойових дій. Однак борги рано чи пізно все ж таки доведеться віддати.

Борги за комуналку. Фото: Youtube
Борги за комуналку. Фото: Youtube

Щоб вплинути на боржника, використовуються різні методи. Наприклад, на споживачів подають до суду, які вони зрештою програють, про що свідчить практика.

Головне питання – чим загрожує невиплата боргів із комунальних послуг? Так, виконавець судового рішення може заарештувати майно чи всі банківські рахунки споживача. А от якщо інформацію про борги передадуть Бюро кредитних історій, оформити в кредит у майбутньому буде важко. Крім того, у боржника можуть забрати будь-яке майно, навіть кухонне приладдя.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Також українців можуть позбавити 50% пенсії згідно із законом, якщо у них накопичилися борги за комуналку.

Колектори, скріншот: YouTube
Колектори, скріншот: YouTube

При цьому розмір боргів зростає, як зазначив директор КП "ЖЕК-4" у Броварах Михайло Кочубей. У Спілці споживачів комунальних послуг повідомляли, що загальна сума боргів оцінюється у 140 млрд грн, що є рекордом для України.

Проте вихід із ситуації для боржників є. Тим, хто не може сплатити комуналку самостійно, пропонують оформити субсидію або влаштуватися на роботу. Втім, краще не доводити справу до суду, оскільки арешт майна та рахунків цілком реальний.

Нагадаємо, українцям планують підвищити пенсії: на які суми можна розраховувати

Раніше ми писали про те, що проїзд у громадському транспорті подорожчає у кілька разів: українцям готують новий "сюрприз"

Як повідомляв Знай.ua, цифри просто жахають: як зросли ціни на найнеобхідніші продукти.