Під час війни українці набралися великих боргів за комунальні послуги, проте частина з них зовсім не збирається їх віддавати через виїзд за кордон чи через відсутність роботи.

Керуючий партнер юридичної компанії Winner Ігор Ясько розповів, що загрожує боржникам. Насамперед варто запам'ятати, що стягувати заборгованості, що виникли після 24 лютого 2022 року, заборонено лише у тих, хто мешкає в зоні бойових дій чи окупації, і те, якщо вони не живуть вдома та підтвердять це документально.

Комуналка. Фото: скрін youtube
Комуналка. Фото: скрін youtube

Це означає, що через суд органи не можуть стягувати борги та заарештувати майно. Однак це не стосується тих, хто набрався боргів ще до початку війни. Такі особи мають сплатити суми. У будь-якому разі комунальні служби зобов'язані надавати послуги, навіть якщо споживач не платить за них.

Окрім того, українцям можуть обмежити право на виїзд за кордон, якщо виконавець у суді попросить про це через заборгованість, що виникла.

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Платіжка за комуналку, скріншот
Платіжка за комуналку, скріншот

Щоб потрапити до реєстру боржників, достатньо мати будь-яку суму боргу. Для цього комунальна служба звертається до суду з позовом про стягнення боргу, отримує рішення та виконавчий лист. Далі відкривають виконавче провадження та вносять боржника до реєстру.

Нагадаємо, щоб вижити в період блекаутів: чим українцям слід запастися на випадок відключення світла

Раніше ми писали про те, що рахунки з передоплатою: українцям почали нараховувати борги "про запас"

Як повідомляв Знай.ua, Monobank раптово закрив картку українки з активним депозитом: гроші зависли у повітрі