У рахунках за електроенергію стали приходити авансові платежі.

У рахунках, що почали приходити українцям, йдеться про борг. Але це не той борг, що був накопичений, а той, який може виявитись, якщо не сплатити за електроенергію за місяць. Тобто фактично це не борг, а авансовий платіж. Про це йдеться у дослідженні "Фокус".

Платіжки за електроенергію. Фото: скрін youtube
Платіжки за електроенергію. Фото: скрін youtube

На такий крок енергокомпанії пішли, щоб "спонукати українців не накопичувати борги", адже за повідомленнями лише столичної компанії Yasno, побутові споживачі накопичують заборгованість більше одного місяця за спожиту електроенергію у розмірі понад 1,7 млрд грн.

Дехто з українців, користуючись тим, що під час війни заборонено позбавляти населення комунальних послуг, взагалі перестав платити за комуналку. Щоправда, багато хто не платить з об'єктивних причин – через те, що платити немає чим.

Популярні новини зараз
Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
Показати ще

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Юристи зазначають, що боргом можна назвати лише ту електроенергію, яку спожито, та за яку не заплачено, а не навпаки.

Також підкреслюють, що у питанні сплати за електричну енергію йдеться про те, що споживач має право врахувати побажання постачальника і сплатити суму не за показниками лічильника, а ту, що пропонує компанія, але також він має право і відмовитися від такої "заборгованості" — сплатити за електроенергію чітко за даними свого лічильника, тобто за фактичне споживання.

Нагадаємо, ми писали, що мораторій не завадить? Українців стривожили новими тарифами на комуналку.

Як повідомляв "Знай.ua", борги, доходи та смерть: українцям нагадали, хто вже у серпні залишиться без субсидії.

Також "Знай.ua" інформував, адвокат пояснив, як не влипнути на 300 тисяч через газовий лічильник.