На зростання цін в Україні впливає одразу декілька факторів, зокрема подорожчання електроенергії та палива. Проте список поповнила ще одна причина – євроінтеграція.

Про це повідомили в Українській асоціації агровиробників. За словами фахівців, європейські норми вимагають збільшення інвестицій, зокрема у нове обладнання та технології. Це означає, що собівартість продуктів зросте, через що споживачі також відчують подорожчання.

Робота на виробництві, фото gd
Робота на виробництві, фото gd

"Країни-члени ЄС передусім мають використовувати матеріали, виготовлені всередині Євросоюзу: наприклад, засоби захисту, добрива, посівний матеріал — все зазначене в ЄС дорожче за те, що використовується українськими аграріями", - пояснили в Асоціації.

Крім того, сільгоспвиробники мають підняти зарплати працівникам, через що додаткові витрати теж злетять. Водночас експерти очікують, що після вступу України до Євросоюзу кадрів побільшає. Тобто професіонали зможуть вільно виїхати до тієї ж Польщі для офіційного працевлаштування.

Аграрій. Фото: кадр Youtube
Аграрій. Фото: кадр Youtube

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Повітряний шоколадний пиріг усього за 20 хвилин: все змішав і в духовку Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

У майбутньому ці проблеми нівелюються, а український агропромисловий комплекс та економіка загалом зміцніють. Аграрії вже готуються до нових умов роботи, які вимагають на європейському ринку, щоб бути гідними конкурентами місцевим виробникам. Зокрема, зараз вони використовуються дедалі менше хімікатів, які заборонені до ЄС.

Нагадаємо, у квартирі ніхто не живе, а платіжки приходять: у YASNO пояснили, як уникнути нарахувань

Раніше ми писали про те, якщо чекали на привід поїхати на шашлики: супермаркети знизили ціни на свинину

Як повідомляв Знай.ua, адвокати не зможуть надавати "правову допомогу": як тепер бути українцям